Crna kronika
POLICIJA UPOZORAVA

Ne odgovarajte na sumnjive e-mailove
Objavljeno 25. travnja, 2019.
ZAGREB - Nakon što je u zadnje vrijeme primijećen povećan broj prijava građana zbog sumnjivih poruka koje dobivaju na svoju elektroničku poštu, policija je u srijedu upozorila građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup svojoj elektroničkoj pošti. Policija je još jednom savjetovala građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ako su to već učinili trebaju odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, a ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge trebaju odmah promijeniti i te lozinke.

Iz MUP-a poručuju kako se više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara i savjete kako se zaštititi može pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu Ministarstva unutarnjih poslova.

Ako je računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao datoteke i onemogućio pristup podacima, policija podsjeća građane kako pomoć mogu potražiti na internetskoj poveznici https://www.nomoreransom.org/cro/index.html, gdje se nalazi alat pod nazivom Kripto Šerif koji omogućuje da na jednostavan način učitaju kriptirane datoteke.

Policiji će to omogućiti provjeru postoji li dostupno rješenje za dekripciju te kako će građani dobiti upute o načinu na koji mogu pristupiti svojim podacima.

Policija je također priopćila da joj se javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke u kojima ih nepoznate osobe ucjenjuju tvrdeći da su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne programe putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te od njih traže određeni iznos u bitcoinima.

U posljednje vrijeme stižu i novi mailovi koji kradu podatke, odnosno građani kontinuirano dobivaju poruke s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. Policija ističe kako se radi o pokušaju krađe osobnih podataka kojim počinitelji mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.S.Lacić/H
 
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana