Kultura
DILJEM SLAVONIJE BILO JE ZABAVNO I POUČNO

8. Noć knjige: Svaka je važna - digitalna ili na papiru
Objavljeno 25. travnja, 2019.
Knjižnice su bile otvorene do kasnih večernjih sati, čitale su se bajke, gledali filmovi, izložbe, slušala predavanja...

Manifestacija kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava s ciljem afirmacije kulture čitanja, poticanja razgovora o literaturi i podizanja svijesti o važnosti knjige, i ove je godine održana diljem Hrvatske. Knjižnice su bile otvorene do kasnih večernjih sati.


Lošem vremenu usprkos Osječani su još jednom pokazali da je knjiga nezaobilazan dio njihove svakodnevice. Brojna događanja u GISKO-u pratilo je oko 400 posjetitelja. Velik broj učlanjenja i obnova upisa potvrdio je privrženost knjizi, a posjećena su bila sva događanja na pet lokacija - zadovoljan je Siniša Petković, voditelj Austrijske čitaonice i Posudbenoga odjela, posebice s obzirom na to da su na taj dan objavljene poražavajući podaci o padu čitanosti u Hrvatskoj, s prošlogodišnjih 56 na 42 posto.


Održana je projekcija filma Bordo, vječna stripovska mladost, o legendi hrvatskoga stripa Borivoju Dovnikoviću Bordi, a koncert je održalo Slavonsko tamburaško društvo "Pajo Kolarić". Uz ŠPU Feniks zaplesali su svi i naučili poneki plesni korak. Na radionici Čitajmo uz Garfielda učilo se o osnovama crtanja i pisanja stripa, a moglo se ponešto naučiti i o 3D olovkama, robotima i virtualnim naočalama. Na GISKO PUB kvizu nekoliko je ekipa demonstriralo svoje znanje. U svečanoj auli izložba je ilustracija Zlatarovo zlato Zdenka Bašića, u povodu rođendana H. C. Andersena, a prikazan je i film o GISKO-u. Uz Osječke zumbiće najmlađi su i zapjevali, a i družili su se s izviđačima, dok su odrasli vraćali knjige bez plaćanja zakasnine.


U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, u skladu s temom Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa, iz kutije koju je donijela umirovljena teta iz vrtića, a sada i autorica priča za djecu Marica Milčec, baš kao iz 120 priča u knjizi Svaka je mrvica važna, izišle su njezinom rukom izrađene životinje kojima je navela mališane da aktivno sudjeluju u predstavljanju.


Tu večer otvorena je i izložba pirografija Fabijana Nikića. Slike su to koje nastaju paljenjem drva užarenom žicom. Temperaturom žice prilagođenom nijansi koju želi dobiti stvara prava mala remek-djela. Na otvorenju svoje pjesme čitala je Azenija Relić uz glazbenu pratnju Krunoslava Matišića. Noć je započela u popodnevnim satima pričaonicama u pedijatrijskoj ordinaciji Doma zdravlja i knjižnici.
U vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici čitale su se bajke, slušalo predavanje Antona Papića o Kazahstanu, sudjelovalo u kvizu. Knjižničari se trude da svake godine program bude što bogatiji pa osluškuju potrebe korisnika. Vinkovačka je knjižnica svaki dan izvrsno posjećena, zadovoljna je ravnateljica Vedrana Lugić. Građanima se u proslavi pridružio i gradonačelnik Ivan Bosančić, kojega knjizi privlači i njezin miris. N.Vekić/P.Žarković/M.Kokaj
Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente