Dome slatki dome
MIKS MIRISA, OKUSA I ZABAVE

Pravi roštilj mora mirisati na vatru
Objavljeno 25. travnja, 2019.

Ono što je dobro kod roštilja jest da je potrebno vrlo malo truda i vrlo malo čišćenja da pripremite i poslužite svoje najdraže jelo, a sve to možete raditi u društvu umjesto u zatvorenoj kuhinji.

Prilikom roštiljanja bitno je paziti na hranu zato što će se ispeći brže nego što mislite, pa je potrebno kontrolirati plamen zbog kojeg bi se hrana mogla nejednako ispeći. To je posebno važno kada je riječ o roštilju na ugljen na kojemu meso i povrće brzo izgori ako se ne pazi. Kod takvih roštilja postoji i mogućnost izbijanja požara zbog vrućeg pepela što ispada kroz rupice na dnu roštilja. Na tržištu se nudi impresivan broj različitih vrsta i inačica roštilja. Prije kupnje svakako si postavite nekoliko pitanja: koliko često ćete koristiti roštilj, želite li pomičan ili fiksni roštilj, želite li upotrebljavati drveni ugljen, plin ili električnu energiju te, naravno, koliko novca želite potrošiti.

Plinski roštilji pomalo dobivaju na popularnosti među ljubiteljima roštilja, uglavnom zato što se u odnosu prema ugljenu lakše održavaju i čiste. Osim toga, ima manje nezgoda vezanih uz korištenje plinskog roštilja koji je u deset minuta spreman za uporabu. I ovi roštilji dolaze u različitim veličinama i varijantama, pa je primjerice za plinski roštilj od lijevanog željeza s dvije teflonske grijaće ploče i policama potrebno izdvojiti oko 2000 kuna, dok pravi grilovi s inoks pločom, idealni za ćevape i pljeskavice, stoje i do 5000 kuna.

Svatko tko roštilja, ima mišljenje o tome koji je roštilj najbolji, no i dalje za većinu pravi roštilj mora mirisati na vatru. To potvrđuju i statistike koje govore da se još uvijek najbolje prodaju roštilji na ugljen. Svejedno za koji se tip roštilja odlučili, potrebno je obratiti pozornost na neke bitne detalje koji će roštiljanje učiniti ugodnim i bezbrižnim. Važno je odabrati roštilj stabilne i čvrste konstrukcije, jer slabo izgrađen ili prelagan roštilj ima tendenciju "meškoljenja" i može se raspasti nakon postavljanja. Također je bitno da površina za pečenje bude izrađena od visokokvalitetnog materijala kod kojeg ne dolazi do otpuštanja štetnih tvari zbog visokih temperatura, primjerice od nehrđajućeg čelika, lijevanog željeza ili s porculanskim premazom. Kada ste sve spomenuto provjerili, slobodno se prepustite užitku mirisa, okusa i zabave. J.Kn.
Možda ste propustili...