Dome slatki dome
PRIGODA ZA GURMANSKO DRUŽENJE

Dobro društvo je najvažniji sastojak roštiljanja
Objavljeno 25. travnja, 2019.
Pretpostavlja se da je roštiljanje, odnosno pečenje mesa, ribe, povrća i svega ostaloga na rešetki iznad žara, poteklo s Kariba, odakle se proširilo diljem svijeta. Najveći su obožavatelji "barbecue" okupljanja postali Amerikanci koji njeguju pravi kult roštilja - istraživanja su pokazala da tri od četiri američka kućanstva posjeduju grill te ga koriste čak pet puta mjesečno.

No roštiljanje je osobito omiljena aktivnost u prirodi, gdje se iz običnih komada povrća i mesa ili ribe - samo, primjerice, blago premazanih grančicom ružmarina umočenom u ulje - rađaju gastronomska remek-djela. Iako postoje dokazi o štetnosti na taj način pripremljene hrane, ključ je u umjerenosti i pravilnoj pripremi kvalitetnih namirnica poput zaštitnog znaka zdrave mediteranske kuhinje - ribe na gradele.

Teško je odoljeti zamamnom mirisu roštilja na kojemu se, osim uobičajenih ćevapčića, ražnjića, hamburgera i kobasica, može pripraviti kompletan obrok. Tradicionalno muški način "kuhanja", roštiljanje, mami na smišljanje najmaštovitijih kombinacija namirnica, a za uživanje u roštilju i ukusnoj hrani najvažniji je sastojak ipak - dobro društvo. J.Kn.
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike