Gastro
DA SE MESO PEČENJEM PREVIŠE NE ISUŠI

Marinade upotpunjuju okus mesa i čine ga mekšim
Objavljeno 25. travnja, 2019.
Marinirano meso prije pečenja treba dobro ocijediti, osušiti i s njega odstraniti ostatke začina. Meso je poželjno marinirati nekoliko sati i za to vrijeme treba ga češće okretati i prelijevati marinadom. Najbolje je ako meso može ostati preko noći u pokrivenoj posudi. Marinade s uljem pomoći će da se meso pečenjem previše ne isuši, pa su prikladne za perad i svinjetinu.

Hranu marinirajte uvijek u nemetalnoj posudi, a ako marinirate meso, u marinadu nikada ne dodajte sol, jer mu ona izvlači sokove. Marinade upotpunjuju okus mesa i čine ga mekšim te pomažu da meso i nakon pečenja ostane sočno.

Univerzalna marinada:

Pomiješati šalicu ulja s isjeckanim peršinovim lišćem, češnjakom, malo ružmarina, malo papra u zrnu i vlasca. Premazati svaki komad mesa i pustiti da odstoji na hladnom mjestu koji sat. U marinadu možete dodati i vino, uz lovor, isjeckani češnjak, malo kečapa...

Za ribu:

Pola šalice ulja, sok od jednog limuna, malo mažurana, ružmarina i bosiljka te u ovoj marinadi ostaviti ribu da stoji jedan sat. Meso za roštilj se ne soli i ne papri. Papar na vatri smrdi i meso prima neugodan miris. Za marinadu koristite papar u zrnu. Ribu možete posoliti prije i pustiti da se ocijedi. Posušite ju i premažite. Tijekom pečenja ribu i piletinu, kao i drugo posno meso, treba stalno premazivati. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike