Novosti
URUČENI UGOVORI

Ranjive skupine na tržištu rada
Objavljeno 24. travnja, 2019.
Ministarstvo turizma u utorak je uručilo ugovore o dodjeli nepovratnih sredstava za 22 projekta u sklopu programa za poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, pri čemu ukupna vrijednost ugovora iznosi 32,4 milijuna kuna.

Financiranje je predviđeno za projekte ustanova za obrazovanje odraslih i udruga u sektoru turizma i ugostiteljstva, a zajedno s prošlom godinom za taj je program osigurano više od 63 milijuna kuna. Program je u visini od 85 posto sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, a cilj mu je povećanje zapošljivosti ranjivih skupina kroz obrazovanje i stručno usavršavanje, a odnosi se primjerice na osobe s invaliditetom, dugotrajno nezaposlene, osobe s četvero i više djece, mlađe do 25 godina i starije od 54 godine.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je da se ovih dana broj radnika koji se nalazi na zavodu za zapošljavanje u prosjeku dnevno smanjuje za tisuću i kako ih se velika većina zapošljava u sektoru turizma. Kaže da će tako ove godine broj zaposlenih u turizmu premašiti 150 tisuća, čime dolazimo do toga da je gotovo svaki deseti građanin zaposlen u tom sektoru. Procjenjuje da će ove godine u odnosu prema prošloj biti 10 - 12 tisuća više zaposlenih u turizmu, uz ostalo i zbog rasta ulaganja u smještaj s četiri i pet zvjezdica, koji zahtijeva veći broj zaposlenih. Najavio je da će ovih dana biti raspisan natječaji za šest centara kompetentnosti u turizmu, vrijednosti oko 300 milijuna kuna. Poručuje da se daljnjim prekvalifikacijama čini sve da se zadrži i aktivira domaća radna snaga, no kako se ne smije dopustiti da sezona dođe u pitanje te da će se eventualni nedostatci osiguravati kvotama za strane radnike. S obzirom na to da je prisutnost stranih radnika u Hrvatskoj relativno mala, smatra kako je domaći čovjek prednost prema zemljama u okruženju, primjerice Austriji, gdje u turizmu već radi oko 100 tisuća stranih radnika. H
Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u