Svijet
ZLOČIN NEDALEKO OD BANJE LUKE

Ubijeni poduzetnik bio je u lošim odnosima s Dodikom
Objavljeno 23. travnja, 2019.
Ubijeni Slaviša Krunić prije nekoliko godina požalio se medijima u BiH kako ga vlast Republike Srpske pokušava reketirati

U klasičnoj "sačekuši" na ulazu u svoje imanje nedaleko od Banje Luke ubijen je poduzetnik Slaviša Krunić, njegov tjelohranitelj te jedan od napadača, Željko Kovačević. Najmanje jedna osoba je uhićena, a policija traga za još jednim muškarcem kojega sumnjiči za sudjelovanje u ubojstvu.


Željko Kovačević odslužio je 11 godina zatvora zbog raznih kaznenih djela, a i Hrvatska je preko Interpola za njim izdala tjeralicu zbog pokušaja ubojstva i razbojstva.


Krunić je u pucnjavi na njegov automobil zadobio teške ozljede i drugim je automobilom prevezen u banjalučku bolnicu, gdje je nedugo potom preminuo. Kako je utvrdila istraga, na automobil u kojemu je bio Krunić s vozačem i tjelohraniteljem pucano je s dvije strane u trenutku kada je usporio kako bi ušao na obiteljsko imanje.


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je na svom Twitter profilu napisao kako je likvidacija Slaviše Krunića "ubojstvo s potpisom vlasti" i dodao kako će "sve to riješiti rezervni sastav policije" aludirajući na najave vlasti u Republici Srpskoj o uvođenju rezervnog sastava MUP-a RS-a.


Slaviša Krunić se prije nekoliko godina požalio tamošnjim medijima kako ga vlast RS-a pokušava reketirati jer iza njega, kako je govorio, ne stoji nitko iz vladajućih stranaka. Za sebe je govorio da je "Srbin, ali i Bosanac", jer je rođen u BiH te da živi u Bosni i Hercegovini. Rekao je kako ne mari za Republiku Srpsku, što mu je vlast Milorada Dodika, najviše zamjerala pa je bilo pokušaja da mu oduzmu tvrtke i dodijele ih "podobnima" koji "surađuju s Dodikovim režimom".


Slaviša Krunić bio je vlasnik pet uspješnih tvrtki koje zapošljavaju gotovo dvije tisuće ljudi, uključujući zaštitarsku agenciju Sector Security, a ubijeni tjelohranitelj Žarko Pavlović bio je zaposlenik te tvrtke. Krunić je glavnom pritisku bio izložen iz tvrtke Alpha Security, konkurentske zaštitarske tvrtke koja mu je pokušavala preoteti poslove. Prema navodima bijeljinske BN televizije tu je operaciju "preuzimanja" vodio Miloš Čubrilović, ranije šef Dodikova osobnog osiguranja.
Istragu o napadu i ubojstvu Slaviše Krunića vodi Uprava za organizirani kriminal MUP-a Republike Srpske pod nadzorom entitetskog tužiteljstva. Zbog zločina koji je šokirao Bosnu i Hercegovinu reagirali su i iz američkog i britanskog veleposlanstva u Sarajevu zatraživši brzu i učinkovitu istragu lokalnih vlasti.


Miroslav Flego/Hina
MUP RS-a: PRIVEDENO VIŠE OSOBA
Iz MUP-a Republike Srpske potvrdili su kako su priveli više osoba koje istražuju zbog moguće umiješanosti u ubojstvo Krunića. Prema navodima banjolučkih "Nezavisnih novina" policija je kao osumnjičenika za napad na Krunića uhitila Emilija Baldu, koji je kao i ubijeni napadač Kovačević osoba s podebljim policijskim dosjeom i ranije je zbog razbojstava bio osuđen na devet godina zatvora. Predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je kako se nada da će s obzirom na razmjere pokrenute istrage slučaj biti brzo razriješen. Podsjetio je kako su u istragu uključeni najviši policijski dužnosnici u tom entitetu kao i postrojba posebne policije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike