Novosti
GRAĐANI NISU ŠTEDJELI PREKO BLAGDANA

Za Uskrs potrošeno 1,4 milijarde kuna
Objavljeno 24. travnja, 2019.
Hrvatski su građani za protekle uskrsne blagdane, od petka do ponedjeljka, potrošili oko 1,4 milijarde kuna. Istaknula je to direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore Tomislava Ravlić, napomenuvši kako podaci iz 2019. nisu usporedivi s prošlom godinom jer je Uskrs ove godine u drugoj polovici travnja, pa se preklapa s početkom turističke sezone. ‘‘Valja spomenuti da fiskalizacijom nisu obuhvaćene tržnice, na kojima se tradicionalno kupuju artikli koji ulaze u uskrsnu potrošnju“, naglasila je Ravlić.

HGK u svojem priopćenju podsjeća kako su cijene artikala u potrošačkim košaricama na razini prošle godine. Tako se skromnija procjenjuje na 500 kuna, srednja na 1000, a bogatija na 1500. Sadržaj triju košarica najviše se razlikuje po vrsti i cijeni glavnih namirnica, točnije ribi i mesu, te o uvrštenosti slatkiša, grickalica i pića koji su kao kategorija luksuznih proizvoda sadržani u bogatoj i, u manjoj mjeri, srednjoj potrošačkoj košarici, dok su u skromnoj izostavljeni.

Trendovi uskrsne potrošnje poklapaju se s generalnim trendovima u trgovini na malo. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, realan je promet u trgovini na malo i u veljači 2019. godine rastao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je promet u trgovini na malo na godišnjoj razini, dakle u veljači 2019. u odnosu prema veljači 2018., porastao za čak 8,7 posto, što je najbrža stopa rasta od kolovoza 2007. Zabilježen je rast i na mjesečnoj razini. Tako je promet u trgovini na malo u veljači 2019. porastao za 3,8 posto u odnosu prema siječnju 2018. D.Pav.
Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren