Novosti
FINA UPUTILA ČAK 112 TISUĆA POZIVA

Samo 10,7 tisuća građana suglasilo se s jednostavnim stečajem
Objavljeno 23. travnja, 2019.
Fina je od početka godine do 23. travnja poslala više od 112 tisuća poziva građanima čiji su računi blokirani i imaju uvjete za jednostavni postupak osobnog stečaja, a samo 10,7 tisuća ih se suglasilo s pokretanjem jednostavnog postupka.

Naime, s početkom ove godine na snagu su stupile izmjene Zakona o stečaju potrošača, kojima je uveden institut jednostavnog postupka stečaja potrošača. Sukladno s tim zakonom, Financijska agencija svim potrošačima koji u očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000 kuna po osnovi glavnice i neprekidno su u blokadi duže od tri godine poštom dostavlja poziv na dostavu očitovanja. Građani potom u roku od 15 dana trebaju očitovati jesu li suglasni da se nad njihovom imovinom provede jednostavni postupak stečaja potrošača.

Prema podacima Fine, od početka godine do 23. travnja poštom je poslano 112.397 poziva građanima na dostavu očitovanja za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača. Pozivi koji potrošačima nisu uspješno uručeni poštom, objavljeni su i na e-oglasnoj ploči sudova i takvih je poziva u proteklih gotovo četiri mjeseca bilo 35.810. Ako potrošač nema prijavljeno boravište/prebivalište u Hrvatskoj, na e-oglasnoj ploči sudova objavljuje se poziv na dostavu adrese, a do 23. travnja objavljeno je 4328 takvih poziva. Podaci pokazuju da je Fini nešto manje od trećine pozvanih građana, odnosno njih 35.851, ili 31,8 posto, dostavilo svoje očitovanje. Pritom je nešto manje od 30 posto njih, ili 10.679 građana dalo suglasnost za provođenje jednostavnog postupka stečaja potrošača. H
NAJVIŠE U SPLITU
Ako se građani koji su zaprimili poziv ne očituju u roku od 15 dana, smatrat će se da su suglasni da se za njih provede jednostavni postupak stečaja potrošača te će i za njih Fina sudu podnijeti prijedlog za provedbu tog postupka. Fina je objavila i podatke o ukupnom broju prijedloga za provedbu jednostavnog postupka stečaja, a koje je poslala nadležnim općinskim sudovima za potrošače koji su u trenutku podnošenja prijedloga zadovoljavali zakonom propisane uvjete za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača. Takvih je prijedloga 71.379, a najviše ih je na Općinskom sudu u Splitu - 5504. Slijede Općinski građanski sud u Zagrebu, kojem je Fina poslala 4817 prijedloga za provedbu jednostavnog postupka stečaja potrošača, zatim Općinski sud u Osijeku, s 4763 prijedloga, te Općinski sud u Novom Zagrebu, kojem je poslan 4261 prijedlog.
Najčitanije iz rubrike