Osijek
U DOMU ZDRAVLJA

Oftalmološka ambulanta otvara se početkom svibnja
Objavljeno 24. travnja, 2019.
KBC Osijek pokriva male pacijente sve do Zagreba, pa im upućeni iz Doma zdravlja Osijek ne predstavljaju problem

Otkako je oftalmologinja iz osječkog Doma zdravlja otišla u mirovinu, ondje je bilo nužno pronaći zamjenu i to uz pomoć oftalmologa iz osječkog Kliničkog bolničkog centra. Ugovori su potpisani ranije, no prema riječima Mate Lukića, ravnatelja Doma zdravlja Osijek, tek je prije nekoliko dana održana sjednica u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i taj tim u mreži oftalmologa konačno je odobren.

- Imamo informaciju da je odobren i počinjemo raditi početkom svibnja, a građani će o tome biti pravovremeno obaviješteni. Inače, sklopili smo ugovor s četiri oftalmologa, a oni će dolaziti u Dom zdravlja sve do povratka liječnice sa specijalizacije, odnosno za dvije i pol godine - pojasnio je Lukić, dodajući da je također završeno i renoviranje te nabavljena oprema kako bi oftalmološka ambulanta mogla početi s radom.

Ipak, do početka rada neizbježne su gužve, jer se svi pacijenti koji bi obavljali preglede u Domu zdravlja Osijek, sad upućuju na osječki KBC. Među njima je i sugrađanka I. Đ. (podaci poznati redakciji), koja kaže da je željela svoje dvoje djece uputiti na pregled i naručena je, no s terminom 8. kolovoza, što je nešto manje od četiri mjeseca.

- Ne znam što ću sad, jer mi je termin predug, no čini se da nemam drugog izbora - poručila je.

I dok roditelji zbog te činjenice smatraju da je lista čekanja preduga, dr. med. Tomislav Mušac, spec. oftalmologije, subspec. dječje oftalmologije i strabologije, kaže kako lista nije mnogo duža nego inače, no činjenica je da osjećaju veći pritisak zbog pojačanog priljeva pacijenata. Tome nisu uzrok samo mali pacijenti upućeni iz osječkog Doma zdravlja, nego činjenica da na Klinici za očne bolesti radi jedina subspecijalistička ambulanta za dječju oftalmologiju i strabizam koja kompletno konzervativno i operativno zbrinjava dječju populaciju i to sve do Zagreba. Sve male pacijente, kaže, nastoje zbrinuti na adekvatan način, no dr. Mušac podsjeća da je rad s djetetom umnogome drukčiji nego primjerice, pregled odrasle osobe.

- S djetetom se uspostavlja sasvim drukčiji kontakt, pregled je duži i, rekao bih, minuciozniji. I inače smo opterećeni pacijentima, pa će nam početak rada oftalmološke ambulante u Domu zdravlja smanjiti gužve, ali i povećati količinu vremena koju je potrebno imati za rad pri složenijim pregledima - potvrdio je Mušac.

Dodajmo tome da se tzv. screening, odnosno preventivni pregled djece, nakon četvrte godine života također obavlja ondje, a ne u Domu zdravlja Osijek. Iako je rad planiran i u budućoj ambulanti Doma zdravlja, zasad je preventivni pregled omogućen, kaže dr. Mušac, u domovima zdravlja u Belom Manastiru, Valpovu i Đakovu. No ondje ne rade dječji oftalmolozi, pa u slučaju kakvih nejasnoća, ističe, ponovno pacijente upućuju dječjim oftalmolozima u osječki KBC.

Marija Mihelić
Dovoljno kapaciteta i mogućnosti u KBCO-u
I predstojnik Klinike za očne bolesti prof. dr. sc. Josip Barač potvrđuje da Klinika pokriva sve preglede, a organizaciju rada četiri oftalmologa u osječkom Domu zdravlja planirana je do povratka liječnice sa specijalizacije. Inače, liječnica obavlja specijalizaciju upravo u Klinici, nakon čega će se vratiti u Dom zdravlja.

- Do tada ćemo premostiti se i pomoći odraditi što god možemo jer, srećom, imamo dovoljno kapaciteta, odnosno osoblja i mogućnosti da premostimo to vrijeme dok se liječnica ne vrati na svoje radno mjesto u Dom zdravlja - kaže.
Tomislav Mušac

spec. oftalmologije, subspec. dječje oftalmologije i strabologije

Na Klinici za očne bolesti radi jedina subspecijalistička ambulanta za dječju oftalmologiju i strabizam koja kompletno zbrinjava dječju populaciju i to sve do Zagreba
Možda ste propustili...

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike