Osijek
DJEČJI VRTIĆ OSIJEK - REDOVNI UPISI

Uz redovne programe - engleski, njemački, vjerski i Montessori
Objavljeno 24. travnja, 2019.
Osječki gradski vrtići organiziraju i program rada s djecom s teškoćama u razvoju u vrtiću Kosjenka od treće godine

Redovni upisi mališana u sustav Dječjeg vrtića Osijek roditelji mogu obaviti još samo do kraja tjedna - 26. travnja. Ove je godine poseban interes za vrtiće s dodatnim programima koji nisu dostupni u svim vrtićima.

To su katolički vjerski program u Jaglencu, Jelenku, Josipovcu i Zvončiću, te program rada s djecom s teškoćama u razvoju u Kosjenki - koji se ne naplaćuju dodatno. Njemački program u Striboru i engleski u Sunčici i Pčelici naplaćuju se 100 kuna na redovnu cijenu, te Montessori program u Radosti koji će se naplaćivati 300 kuna na redovnu cijenu.

Programi engleskog i njemačkog jezika provode se metodom situacijskog učenja. Djeca uče iz svakodnevnih prilika u prostoru vrtića u kojemu je okruženje djeci blisko, prepoznatljivo i u vezi je sa stvarnim svijetom, a dodatno je obogaćeno poticajima za istraživanje.

"U stvorenom okruženju, koje slijedi prirodni proces učenja, započinje učenje govora na engleskom jeziku. Način učenja je u dijalogu s odgojiteljem u kontekstu igre i svakodnevnim praktično životnim situacijama, koje su pretpostavka za razumijevanje prvih govornih izraza. Odgojitelj neprekidno djetetu ‘tumači‘ radnje te stalno prevodi sve što se događa i radi. Na taj način utječe na razvoj pasivnog razumijevanja i učenja jezika, a tek kasnije pasivno razumijevanje prerasta u aktivni jezik. Odgojitelj stvara bogato jezično okruženje kvalitetnim brojalicama, igrama s pjevanjem, kratkim poetskim tekstovima, pjesmama i pričama. Organizira se i učenje u koje se uključuju sva dječja osjetila, potiče sposobnost slušanja, vizualnog opažanja, pokret i ritmičke elemente preko dječjih brojalica. Djeca uče preko osjeta vida, sluha i konkretne radnje." objašnjavaju iz Dječje vrtića Osijek.

Program katoličkog vjerskog odgoja pod nazivom "Odgoj u vjeri" provode odgojiteljice koje su formalno educirane za provedbu kao odgojitelj u vjeri.

"Vjerski program provodi se kroz igru. Ostvaruje se prožimanjem duhovne dimenzije svih aktivnosti koje se provode u vrtiću - kroz glazbu, likovni izričaj, scenski prikaz, poetske i prozne tekstove. Kroz program katoličkog vjerskog odgoja djeca povezuju događanja iz njihove neposredne stvarnosti (obitelji i vrtića) s događajima uz liturgijsku godinu (vrijeme došašća, Uskrs). Na spontan i blag način poštujući dječju prirodu njeguje se duhovna dimenzija djeteta. Preko pažljivo osmišljenih poticaja i aktivnosti djeca uče ljubiti i poštovati sebe i druge, odgajajući ih za odgovornost prema cijelome svijetu", objašnjavaju iz DVO-a.

Tu je i program rada s djecom s teškoćama u razvoju.

"U odgojno-obrazovnu skupinu djece s posebnim programom u dječjem vrtiću uključuju se djeca s teškoćama kronološke dobi od tri godine do polaska u osnovnu školu, kojima se vrsta i stupanj teškoće utvrđuje prema propisima iz područja socijalne skrbi. Zbog specifičnosti potreba djece s teškoćama, u skupini su zaposlene medicinska sestra i odgojiteljica. Sve aktivnosti prilagođene su mogućnostima, potrebama i interesu djeteta, s naglaskom na pružanje potpore u razvijanju i jačanju djetetovih potencijala. Svrha cjelovitog rada s djecom s teškoćama je poticanje razvijanja sačuvanih sposobnosti i sprječavanje novih i težih poteškoća. Napredak i uspjeh bilježimo u razvojnoj mapi svakog djeteta, koja je potkrijepljena djetetovim radovima i fotografijama kroz razne aktivnosti.

U svakodnevnom radu provodi se individualizirani odgojno-obrazovni program kroz likovni, glazbeni, spoznajno-istraživački, manipulativni, dramsko-scenski i tjelesni izričaj, te razvoj kulturno-higijenskih navika. Aktivnosti se provode kroz igru, pokret i glumu."

Ivana Solar
Prva godina Montessorija u Radosti
Od jeseni u “Radosti” prvi put kreće realizacija Montessori programa koji se provodi u pripremljenoj okolini, koja uključuje pribor za rad i aktivnosti koje djeluju poticajno na dječju znatiželju te ona uče otkrivajući. Montessori program i pribor obuhvaćaju pet područja djelovanja: vježbe poticanja samostalnosti u svakodnevnom životu, vježbe poticanja osjetilnosti, vježbe iz područja matematike, vježbe za poticanje razvoja govora, čitanja i pisanja, te vježbe i učenja iz područja kozmičkog odgoja. Svako pojedino područje sadrži niz vježbi koje razvijaju određene vještine, znanja i sposobnosti.
Napomena pri upisu
Prilikom upisa djeteta u posebne programe u određenom objektu nije dovoljno dijete samo prijaviti za dotični vrtić, već prilikom prijave treba navesti namjeru da se dijete upiše u poseban program s obzirom na to da se u objektima s posebnim programima paralelno provode i redovni.
Njemački program provodi se u Striboru, a engleski u Sunčici i Pčelici, te Montessori program u Radosti
Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike