Osijek
BLAGDANSKE INTERVENCIJE HITNE POMOĆI

Bogata trpeza donijela probavne smetnje
Objavljeno 23. travnja, 2019.
Nakon što je tijekom uskrsnih blagdana vrijeme doista išlo na ruku s temperaturom, koja je bila viša od prosječne, prvi radni dan jučer započeo je kišom. Uz pojačan vjetar, temperature su bile osjetno niže nego prethodnih dana, što je pojačalo zdravstvene poteškoće brojnih građana. Potvrdila je to i dr. med. Sunčica Prašnički, voditeljica medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, koja kaže da su intervencije sveukupno povećane za oko 20 posto. Tome su tijekom blagdana pridonijeli i građani koji su si dali oduška s bogatijom trpezom. Šunka, jaja, mladi luk, potom i pečeno meso, prilozi, i sve to začinjeno kojom kapljicom, donijeli su probavne smetnje građanima, posebice ako se nakon prejedanja nisu bavili kakvim tjelesnim aktivnostima, poput šetnje, bicikliranja, brzog hodanja, trčanja, vježbi i sl. Oni koji su se nakon blagdanske trpeze osjećali loše, obraćali su se hitnoj službi.

Uobičajeno je da tijekom blagdana bude povećan broj intervencija, pa je tako bilo i tijekom uskrsnih blagdana. Uz intervencije zbog kroničnih bolesnika, zabilježili smo i slučajeve problema s prehranom, odnosno, građani su se žalili na probavne tegobe. Imali smo slučajeve pojačane žgaravice, žučnih kolika, gastritisa i sličnih probavnih smetnji, pojasnila je voditeljica Prašnički.

Uz to, jučerašnja kiša i ne toliko drastičan, ali osjetan, pad temperature donijeli su uobičajene smetnje kroničnim bolesnicima.

- Uvijek kad dođe do promjene vremena onda bilježimo zdravstvene probleme brojnih kroničnih bolesnika. Promjena vremena zahtijeva dodatnu terapiju, ali i nerijetko našu intervenciju - pojasnila je dr. med. Prašnički. M. Mihelić
Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike