Osijek
RAST VODOSTAJA I VISOKE TEMPERATURE

Komarci iz Kopačkog rita već migrirali na područje grada!
Objavljeno 24. travnja, 2019.
Županijski ZZJZ počeo je s monitoringom ličinki početkom ožujka

Produženi blagdanski vikend za one koji su ga se odlučili provesti na otvorenom, pa makar i u vlastitom dvorištu, nije prošao najbolje. Iako je tek kraj travnja u rubnim dijelovima grada već u rano predvečerje ne može se živjeti od komaraca!

Iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju kako je riječ o ‘migrantima‘ iz Kopačkog rita protiv kojih je nemoguće preventivno djelovati.

- Služba za DDD Zavoda za javno zdravstvo OBŽ započela je s monitoringom ličinki komaraca 1. ožujka 2019. na 20 lokacija na području grada Osijeka i prigradskih naselja. Visoki vodostaj Dunava - više od 300 centimetara - zabilježen je od 14. do 27. ožujka, što je utjecalo na razvoj ličinki komaraca u području Javne ustanove Parka prirode Kopački rit, a 9. travnja većina ličinki nalazila se već u 3. razvojnom stadiju, od ukupno četiri stadija. Navedeni porast vodostaja Dunava i visoke temperature zraka utjecale su na razvoj odraslih komaraca iz ličinki s područja Parka prirode Kopački rit te su odrasli komarci migrirali na područje grada Osijeka. Napominjemo da je larvicidni i adulticidni tretman komaraca na području Parka prirode Kopački rit zabranjen zbog mogućeg utjecaja insekticida na biološku raznolikost - kaže voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju županijskog ZZJZ-a, dr. sc. Dario Brdarić.

Iz Službe za DDD Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ističu i kako se trenutačno provodi zdravstveni odgoj lokalnog stanovništva o uklanjanju mogućih mjesta zadržavanja komaraca distribucijom informativno-edukativnih materijala sukladno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Programu mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih člankonožaca i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Republiku Hrvatsku.

- Molimo naše sugrađane za suradnju u uklanjanju vode iz dvorišta kao potencijalnih staništa, odnosno legla komaraca te da redovito uklanjaju otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda poput starih autoguma, limenki, kanti, lonaca, bačvi i drugih posuda. Vaze za cvijeće treba ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda, spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama, očistiti začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako se u njima ne bi nakupljala voda. Jednom tjedno treba mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće, kao što su tanjuri ispod posuda za cvijeće, pojila za životinje, posude za zalijevanje. Valja održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda, a trebalo bi i gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama postaviti najlonske folije (tende, cerade) na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima - poručuje dr. Brdarić.

Ivana Solar
I lani komarci stigli u travnju
Tijekom sezone u 2018. godini Služba za DDD županijskog ZZJZ-a ukupno je obradila 196.384 jedinke odraslih komaraca na području grada Osijeka. Najveća brojnost bila je zabilježena metodom CDC klopki 17. svibnja 2018. na mjernoj postaji Đavolja greda, 15.025 jedinki odraslih komaraca tijekom 12-satnog razdoblja. Taj dan ujedno je predstavljao ‘‘vrh‘‘ sezone, tj. zabilježeno je ukupno 46.243 jedinke odraslih komaraca na svim mjernim postajama. Ukupno je bilo odrađeno 50 adulticidnih tretmana dezinsekcije komaraca od strane ovlaštenih tvrtki prema preporukama Službe za DDD, odnosno 47 tretmana sa zemlje i tri tretmana iz zraka na području grada Osijeka. Iako se u travnju i svibnju činilo kako Osječane čeka ekstremna sezona po brojnosti komaraca, posljednje zaprašivanje komaraca obavljeno je 20 lipnja. Nakon tog datuma provedeno je samo nekoliko protuepidemijskih zaprašivanja, a broj komaraca u srpnju i kolovozu bio je zanemariv. Za borbu protiv komaraca potrošen je 2,1 milijun kuna iz gradskog proračuna, od osigurana četiri milijuna.
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike