Regija
U 4. KRUGU E-DRAŽBE ZA RAZVITAK ILOK

Četrdesetak nekretnina, vrijednih 2 milijuna eura početno ide za - 1 kunu!
Objavljeno 24. travnja, 2019.
Riječ je o hali, zgradi, dvorištu, nizu oranica, šuma, vinograda, neplodnim gliništima bivše ciglane Ilok, na tisućama “kvadrata”
ILOK

Imovina vrijednosti 15,5 milijuna kuna, 2 milijuna eura, a riječ je o više od 40 nekretnina jedinstvenog kompleksa iločkog Razvitka, d.d.-a za proizvodnju i promet građevinskim materijalom u stečaju, u 4. krugu prodaje elektroničke dražbe ide na prodaju po početnoj cijeni od 1,00 kune! Kako stoji u Fininom pozivu, 4. krug e-dražbe za ovu imovinu počeo je 8. ožujka, u 15:00:00, a završava 29. svibnja, u 23:59:59, dok se ponude elektroničkim putem primaju od 16. svibnja u 00:00:00 sati do 29. svibnja u naznačenom vremenu. S obzirom da u prva tri kruga e-dražbe za ovu imovinu nije bilo interesa, barem ne ostvarenog i od sustava prihvaćenog, zakonodavac je naložio da u četvrtom krugu e-dražbe imovina ide po početnoj cijeni za kunu, u ovom slučaju uz utvrđeni dražbovni korak od 10.000 kuna. Po kunu su ponuđeni hala, zgrada i dvorište, niz oranica, šuma, vinograda, neplodno glinište, na desecima tisuća četvornih metara, sve u k.o. Ilok.

Još bez jamčevine
U e-dražbi mogu sudjelovati samo osobe koje su uplatile jamčevinu.

- Zadnji rok za njezinu uplatu u ovom je slučaju 7. svibnja, u iznosu od 775.000 kuna, 5 posto od dosuđene vrijednosti - kaže stečajni upravitelj iločkog Razvitka Tihomir Zec i dodaje da ju još nitko nije uplatio. E-dražba i ovog stečajnog dužnika primjer je iz aktualne prakse u kojoj se e-dražbe primjenjuju od 2015. u ovrhama, a potom su ušle i u stečajne postupke, izbacivši klasične dražbe iz sudnica. Odnose se na nekretnine pod razlučnim pravima, pod hipotekom. Iako su uvedene s ciljem da prodaju učine bržom i transparentnijom - i stečajni upravitelji slažu se da je dražbe trebalo ubrzati jer su znale ići i u 25 krugova - vrlo brzo su "zapele" na posljednjih 10 minuta i "najbržem prstu" ponuditelja. Kritike su i da je potrebno dobro informatičko znanje za njihovo praćenje i reakciju za kupnju neke nekretnine. Zbog taktiziranja ponuditelja u zadnjih 10-ak minuta prije isteka e-dražbe ispalo je da ulogu igra najbrži prst, brzina internetske veze, pa i faktor sreće pozivatelja, zbog čega na njima, ispada, prolazi zadnja, a ne najbolja ponuda. Stoga su e-dražbe od 1. travnja doživjele promjene; 10. siječnja stupile su na snagu izmjene Pravilnika o načinu i postupku provedbe prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku, čijim se čl. 17. mrsi račun "najbržem prstu" u zadnjih 10-ak minuta e-dražbe. Prodaja imovine iločke ciglane, u stečaju od 2016., ima više situacija.

Po starom
E-dražbe će po novome obuhvatiti postupke u kojima je zahtjev za prodaju zaprimljen u Fini nakon 1. travnja. Po novome, vrijeme prikupljanja ponuda produžava se za 10 minuta. Ako je najpovoljnija valjana ponuda dana u zadnjih 10 minuta prije isteka roka koji je u pozivu na sudjelovanje u e-dražbi određen kao vrijeme završetka prikupljanja ponuda, njihovo prikupljanje produživat će se za 10 minuta od svake posljednje najpovoljnije valjane ponude sve dok od nje ne protekne 10 minuta.

- Prema dosadašnjem modelu, rok za prikupljanje ponuda bio je vremenski ograničen i dražba bi završavala u 23:59:59 zadnjeg dana pa bi se u najvećem broju slučajeva ponude davale u zadnjim minutama prije isteka dražbe te bi nekretninu u pravilu kupovale osobe koje su imale "najbrži prst", jaču internet-vezu ili koje su imale najviše sreće - kaže Zec. Dodaje, promjenama neće biti otklonjene sve manjkavosti e-dražbi, no ova vezana uz model vremenskog tempiranja ponude hoće.

- Novim modelom omogućuje se da ponudielj ne bude limitiran s tim vremenskim ograničenjem i da se dražba ne mora odvijati (samo) zadnjih par minuta - dodaje Zec.

No dražba navedene imovine ciglane neće ići po novome jer je zahtjev za njezinu prodaju podnesen prije 1. travnja pa njena e-dražba ide po starom te se gužva i ovdje očekuje u posljednji tren.

Suzana Župan
Taktizirao pa sustav nije prihvatio ponudu
Ponuda se smatra prihvaćenom kada je sustav javne e-dražbe ponuditelja obavijesto da je njegova ponuda evidentirana kao valjana. Mora biti evidentirana prije isteka vremena koje je naznačeno kao vrijeme završetka e-dražbe da bi se smatrala predanom u tijeku nadmetanja. Zna to ponuditelj zagrijan za dio imovine Razvitka u Vukovaru; u 4. krugu, do sredine veljače, za kunu je prodavano pet zgrada, tvornica, dvor - iskop zemlje i zemljište, 21.000 m2, čija je vrijednost 4,08 milijuna kuna. “Mislim da je ponuditelj taktizirao; vjerojatno je čekao zadnju minutu i sustav mu nije prihvaito ponudu”, kaže Zec.
bili sretne ruke
Kada je riječ o prodaji Razvitkove imovine početno za kunu, sretne ruke bila je vukovarska tvrtka koja je u 4. krugu e-dražbe za 1001 kunu u Iloku kupila kuću, dvorište i oranicu Ribnjak, 1037 četvornih metara. Prema rješenju o dosudi iz veljače, vrijednost je 300.000 kuna.
nadmetanje
SVI ČEKAJU POSLJEDNJE MINUTE DRAŽBE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŠEST MJESECI NAKON PROMJENE VLASTI

Kadrovska križaljka u Županji je posložena

2

ZIMSKI VAŠAR I ČVARAK FEST

Najbolje čvarke istopili članovi osječke Šuške

3

PREGRŠT ZABAVNIH SADRŽAJA

Počela montaža klizališta na trgu