Regija
ŠUTALOVI ULAŽU U VELIKOJ

Najavljuju nova zapošljavanja, bazene i hotel
Objavljeno 24. travnja, 2019.
Nećemo uvoziti radnike, nego obučavati naše ljude za kadar koji nam treba, kažu u Ember kaminima
VELIKA

Prije dvije godine krenulo je uređenje napuštenih pogona u Industrijskoj zoni Općine Velika i njihovo privođenje proizvodnji. U svemu se angažirala poznata poduzetnička obitelj Gorana Šutala iz Požege, a tvrtku Ember kamini osnovali su Tihana i Josip Šutalo. Tvrtka danas u prvoj fazi radi u dvije hale, s 54 djelatnika, no još se uređuju tri hale i spajaju u proizvodnu cjelinu koja će na kraju imati oko 10.000 kvadrata zatvorenog prostora. Ovo je za Općinu Velika značajna proizvodnja, a očekuje se i veliko zapošljavanje.

- Investicija u Ember kamine je oko 14 milijuna kuna, od kupnje bivših hala Kamen Ingrada, do uređenja i opremanja za proizvodnju. Svi objekti su danas legalizirani, a morali smo i otkupiti dio zemljišta od vlasnika na čijem zemljištu su hale izgrađene jer su oni bili u inozemstvu, u Australiji, dobivene su i građevinske dozvole za dodatnu gradnju i povezivanje hala u proizvodnu cjelinu. Tvrtka danas proizvodi isključivo specijalne programe, vanjske i unutarnje roštilje, isključivo za englesko tržište, proizvode se i specijalni štednjaci sa 97 posto iskoristivosti energenata, klasični s ‘rernom‘, ali samo za poznatog kupca u Njemačkoj. To je specijalna proizvodnja koja se uklapa u proizvodnju Color grupe koja proizvodi dimovodne cijevi i sve vrste kamina. Ember proizvodi i vrtne garniture, stolove i klupe i termo-beton – kaže Josip Šutalo, koji je cijeli projekt prijavio i na EU natječaje, a dobit će povrat investicije u iznosu od 5,7 milijuna kuna.

- Od prvog mjeseca otišao nam je treći izvoz, i to je već uhodan posao. Sada se nastavlja izgradnja druge faze, za koju očekujemo građevinske dozvole i uskoro proširenje kvalitetne proizvodnje za europsko tržište i nova zapošljavanja. Naša politika je da prvo obučavamo ljude koji su nam potrebni u proizvodnom procesu, tek onda ih upućujemo u proizvodnju. Zauzeli smo stav da nećemo ići na uvoz radnika iz drugih zemalja, nego pokušati iskoristiti sve domaće resurse. Budući da nema školovanih kadrova koje mi trebamo, idemo prvo na obučavanje. Sve teže osiguravamo radnike za proizvodnju, no to je naš stav i za sada od njega ne odustajemo - kaže Goran Šutalo te dodaje da "volonterski" prati proizvodnju Ember kamina i pomaže sinu da stasa u gospodarstvenika. Druga tvrtka koja također posluje na području Općine Velika jest Vinota, a u vlasništvu je Nikoline Šutalo, najmlađeg člana obitelji. Tvrtka je u vlasništvu polusagrađenog hotela iznad bazena u Velikoj, koji je kupljen na javnoj dražbi.

- Očekujemo konačnu građevinsku dozvolu i neće biti prepreka da krene gradnja. No krenut ćemo s izgradnjom otvorenih bazena. Zasad još nismo vlasnici cijelog kompleksa bazena, ali imamo potraživanja od banke. Tvrtka Zlatne terme otišla je u stečaj i u svibnju je konačno ročište s našom prijavom tražbine.

Nadamo se da će to sve do kraja rujna biti riješeno. Plan nam je da se prvo naprave otvoreni bazeni, cijeli vodeni park na otvorenom, jer to je i želja javnosti. U drugoj fazi ide veliki vodeni park sa zatvorenim bazenima. Tek kada budu omogućeni brojniji sadržaji, do izražaja može doći i hotel. Za ovu drugu fazu, koja je jako velika investicija, čekamo da i neki EU natječaj – ističe Goran Šutalo.

AGM KRUNA
Jedan bazen će biti olimpijskih dimenzija, za plivačka i vaterpolo-natjecanja, pripreme sportaša, školu plivanja
Apartmani i 74 sobe
- Dani su u izradu novi projekti za dovršenje hotela, koji bi trebao dobiti još tri kata, imati 74 sobe i nekoliko apartmana, te sav ostali hotelski sadržaj visoke klase. Morali smo i ovdje otkupiti još neka zemljišta zbog prilaza da bismo mogli dobiti sve dozvole - kaže Goran Šutalo, koji je idejni začetnik i inicijator ovih turističkih i ugostiteljskih ulaganja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAMJENA CRVENOG MAGACINA NIJE DEFINIRANA

Razorena građevina sada čeka privatne investitore

2

OPĆINSKOM SUDU U ĐAKOVU ODASLANO:

U 20 dana još 35 prijedloga
za ‘jednostavni stečaj‘!

3

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE

Odana počast stradalima
na Kumanovoj ciglani