Regija
PROJEKT OD GOTOVO TRI MILIJUNA KUNA

Energetska obnova Opće bolnice
Objavljeno 23. travnja, 2019.
VIROVITICA


U Općoj bolnici Virovitica održana je početna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade dječjeg dispanzera, opće medicine, ginekoloških ordinacija i uprave Opće bolnice Virovitica". Riječ je o projektu vrijednom 2.718.744,45 kuna. Nepovratna sredstva u iznosu od 1.650.912,85 kuna odnosno 60 posto financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok je ostatak sredstava za projekt osigurao osnivač odnosno Virovitičko-podravska županija u svom proračunu.


– Upravna zgrada Opće bolnice Virovitica, koja se nalazi u kompleksu bolnice, trenutno ne zadovoljava energetske uvjete. Uz zgradu Uprave, kroz projekt energetski će biti obnovljene i zgrade dječjeg dispanzera, opće medicine i ginekoloških ordinacija, odnosno sav prostor koji danas dijele Opća bolnica Virovitica i Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije. Zgrada je sagrađena 1976. godine i najnižeg je energetskog razreda - D. Ovom energetskom obnovom podići ćemo zgradu na minimalno B energetski razred. Glavni cilj je smanjiti utrošak potrošene energije i troškove grijanja na godišnjoj razini smanjiti za 50 posto te smanjiti štetne emisije ugljičnog dioksida u okoliš – istaknuo je Dinko Blažević, ravnatelj Opće bolnice Virovitica.


Uz uštede na troškovima grijanja, zgrada će dobiti novo lice. Troškovi održavanja ovako velikog sustava jako su visoki pa nam je važna svaka investicija koja će rezultirati smanjenim troškovima u električnoj ili toplinskoj energiji – naglasio je ravnatelj Blažević istaknuvši da je rok dovršetka projekta dvije godine, no da bi tehnički dio mogao biti gotov već do početka nove sezone grijanja, odnosno do studenoga ove godine. Ovo je samo jedan od dvadesetak velikih projekata u kojima sudjeluje Virovitičko-podravska županija.
– Već je obnovljeno nekoliko domova zdravlja, a sad krećemo i s bolnicom – rekao je zamjenik župana Darko Žužak. V.Grgurić
I kalorimetri
Projekt je izradila županijska Razvojna agencija Vidra. “Energetskom obnovom bit će obnovljena fasada na zgradi, odnosno bit će napravljena izolacija vanjskih zidova, kao i toplinska izolacija podova, a izolirano će biti i krovište prema negrijanom prostoru. Tijekom tih radova na obnovi zgrada bit će izmijenjena stara stolarija i ugrađena nova aluminijska stolarija te će se ugraditi uređaj za posebno praćenje električne energije s kalorimetrima”, objasnio je Hrvoje Dragičević iz Razvojne agencije Vidra Virovitičko-podravske županije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike