Regija
TURISTIČKE POSEBNOSTI NIJEMACA

Očuvana priroda, 100 vrsta ptica, robinzonski turizam
Objavljeno 24. travnja, 2019.
Turisti, zasad mahom domaći, pokazuju sve veći interes za odmor u “maloj Amazoni”
NIJEMCI

Usred netaknute prirode - Bosuta i stoljetnih Spačvanskih šuma - u Općini Nijemci, što se prostrla ravnicom Srijema, krije se specifična turistička ponuda jer područje je to gdje se nastanilo više od stotinu vrsta ptica, od kojih su neke iznimno rijetke. Ne čudi stoga da je upravo u tom kraju formiran Centar za promatranje ptica Nijemci, na koji se odnedavno, između ostalog, nadovezao i, prvi u Slavoniji, robinzonski turizam.

Odmor u divljini
A i gosti pokazuju sve veći interes za odmor u divljini. Prošle je naime godine zabilježen dolazak oko 2000 gostiju, a to je nemalih 42 posto više u odnosu na 2017. godinu. Valja pritom reći da je Centar za promatranje ptica Nijemci turistička priča koja je krenula tek krajem 2015. godine, kada je i završen taj projekt, čija je vrijednost bila nešto veća od 1,2 milijuna eura, uz 82-postotno financiranje iz Europske unije. Prethodno je realizacija projekta, a koji je osmišljen s ciljem da pridonese rastu turizma orijentiranog na razvoj malog i srednjeg poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta u Općini Nijemci, najvećoj u najistočnijoj hrvatskoj županiji (Nijemci, Đeletovci, Donje Novo Selo, Apševci, Lipovac, Podgrađe, Vinkovački Banovci, Banovci), potrajala godinu i pol.

No specifična ponuda Općine Nijemci neprestano se širi dodatnim sadržajima.

- Povezali smo u jednu priču obilazak Centra za promatranje ptica i brod "Sveta Katarina" koji plovi rijekom Bosutom. S obzirom na povećan interes, zasad mahom domaćih gostiju, radimo i na proširivanju ruta promatranja ptica - kazuje direktorica Turističke zajednice Nijemci, Katarina Šarkić, i dodaje kako su kroz projekt iz 2018. dobili od Hrvatske turističke zajednice (HTZ) nekoliko kanua kojima se, tiše nego brodom, i bliže, može uživati u ptičjem svijetu. Pogodno je to za manje grupe turista, a takvih je upita i najviše. Dolaze i strani turisti, uglavom iz Njemačke, no oni su više vezani uz lovni turizam.

Salaš usred polja
- Upravo smo s Vukovarsko-srijemskom županijom realizirali i projekt biciklističko-pješačkih staza, čime smo dobili stazu koja kreće od centra Nijemaca prema Donjem Novom Selu i zapravo povezuje naša dva ključna turistička proizvoda - Centar za promatranje ptica i konjičku stazu i koral koji će, u sklopu projekta Horis kroz prekograničnu suradnju Hrvatska - Srbija u vrijednosti 1,4 milijuna eura i 85 posto sredstava EU-a, biti gotovi do rujna - kaže Šarkić.

Govoreći o glavnoj atrakciji, dakle promatranju ptica, Šarkić među stotinjak vrsta ptica spominje neke najčešće - crnu rodu, bijelu rodu, gaka, sivu i bijelu čaplju, razne vrste pataka, liske, labudove... K tome, u Spačvanskoj je šumi gnijezdo orla štekavca. Najveći je to orao u Europi i najveći grabežljivac među orlovima, koji, nažalost, pripada u ugrožene vrste i zakonom je zaštićen, a stručnjaci procjenjuju da u RH živi samo oko 150 parova.

- Brojnost ptičjih vrsta jest naša posebnost jer osim Nijemaca to ima Kopački rit. Okruženi smo poljima, rijekama, šumom i ta je netaknuta priroda i idealno stanište ptica, posebno dio Bosuta prema Lipovcu i od Lipovca Spačvom, što je divljina poput male Amazone - reći će direktorica TZ-a Nijemci. Značajnim je pritom ocijenila i pokušaje da se u turističku priču uključi i lokalno stanovništvo jer privatnom sektoru pripada u tome važna uloga pa su u 2018. godini raspisali javni poziv za dodjelu sredstava za otvaranje smještajnih kapaciteta, a rezultat toga bio je da su iste godine otvorena prva dva privatna smještaja na području Općine Nijemci.

U dva privatna smještaja, u tradicionalnom štihu, trenutno je ukupno 9 ležaja, no od kolovoza do kraja 2018. bilo je ostvareno oko 350 noćenja, što je, kaže direktorica TZ-a Nijemci, popriličan broj jer je objekt u Lipovcu otvoren početkom kolovoza, a drugi na lokaciji između Nijemaca i Đeletovaca počeo je raditi tek u prosincu. Ovaj potonji, naziva Marcin salaš, smjestio se usred polja, na obali Bosuta, i riječ je o robinzonskom turizmu na OPG-u, što je prvi takav oblik turizma na krajnjem hrvatskom istoku, koji je pak sve veća svjetska atrakcija.

Sanja Butigan
NOVI PROJEKTI I PROMOCIJA POSEBNOSTI
U TZ-u Nijemci nastavljaju u smjeru poticanja privatnog sektora. “Trenutno je sve još u provedbi i vidjet ćemo kakva će biti realizacija do kraja 2019., no imamo sve više interesa ljudi koji bi se željeli početi baviti turizmom”, ističe direktorica. Dosad, naime, nije bilo smještajnih kapaciteta, izuzev hotela Spačva u Lipovcu kod autoceste, no od 2018. nije u toj funkciji.

“Pokušavamo što više raditi i na promociji naših posebnosti i uz njih povezane turističke priče Općine Nijemci. Prijavljujemo i dodatne projekte za biciklističke i pješačke staze”, kaže Šarkić, i ističe kako se Centar za promatranje ptica sastoji od tri točke - od arboretuma/srijemskog vrta u centru Nijemaca, preko izletišta Sopotac s dječjim igralištem, vježbalištem za odrasle, pristaništem, sjenicama i info-panoima do općinske zgrade.
Marcin salaš usred polja, na obali Bosuta, prvi na krajnjem hrvatskom istoku nudi robinzonski turizam
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana