Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Nastavak optimističnog raspoloženja ulagača
Objavljeno 24. travnja, 2019.
U srijedu je podignut Crobex na 1810 bodova zahvaljujući aktivnostima fond-menadžera koji su pojačano trgovali dionicama

U skraćenom radnom tjednu na domaćem tržištu kapitala nastavilo se optimistično raspoloženje ulagača. Aktivnosti fond-menadžera povećale su obujam prometa i podignule cijene dionica na Zagrebačkoj burzi. Tijekom četiri radna dana ukupni redoviti tjedni promet iznosio je 55,0 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 50,8 i obveznicama 4,2 milijuna kuna prometa.Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 12,7 milijuna kuna. To je u prosjeku 6,3 milijuna kuna ili dvostruko više po trgovinskom danu nego tjedan ranije. Fond-menadžeri najviše su trgovali dionicama HT-a, Atlantic grupe i Valamar Riviere Poreč. U središtu pozornosti ulagača bile su dionice Valamar Riviere Poreč i povlaštene dionice Adris grupe.
Odmah na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su porasle. Indeks Crobex je u ponedjeljak dohvatio 1817 bodova ostvarivši rast za 0,6 posto uz 17,1 milijun kuna dnevnog prometa, od čega se u redovnom prometu protrgovalo 5,0 milijuna i kroz blok-transakcije 12,1 milijun kuna. Utorak je donio privremeno hlađenje domaćeg tržišta kapitala jer su cijene dionica pale uz ostvarenih 5,8 milijuna kuna redovitog prometa. Pad cijena dionica pritisnuo je indeks Crobex spustivši ga u utorak na 1806 bodova (pad za 0,6 posto). U srijedu su cijene dionica ponovno porasle i podigle indeks Crobex na 1810 bodova (rast za 0,2 posto) zahvaljujući aktivnostima fond-menadžera koji su pojačano trgovali dionicama HT-a i Valamar Riviere Poreč kroz blok-transakcije. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u četvrtak 1818 bodova. To je 12 bodova ili 0,7 posto više nego na početku tjedna. Zagrebačka burza nije poslovala na Veliki petak.

Blok-transakcije
Od šesnaest dionica u sastavu indeksa Crobex dvanaest je zabilježilo rast i tri pad cijene, dok se vrijednosnica Arena Hospitality Group zadržala na početnoj tjednoj razini. Na strani tjednih dobitnika najznačajniju promjenu zabilježile su dionice Maistra povećanjem cijene za 6,7 posto, na 320,00 kn, jer se povećala potražnja u kojoj prednjače Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. koji vrše stalni dokup vrijednosnica. Značajnije povećanje cijene zabilježile su dionice Atlantic grupe (rast za 4,4 posto) i Valamar Riviere Poreč (rast za 3,4 posto). Među tjednim gubitnicima našle su se dionice Zagrebačke banke- ZABE jer je u utorak, 16. travnja, nastupio ex-dividend day nakon kojeg su stjecatelji izgubili pravo na isplatu dividende za prošlu godinu u iznosu od 5,79 kn po vrijednosnici, tako da se cijena u četvrtak spustila na 56,00 kn.
Promet veći od dva milijuna kuna ostvarile su četiri dionice. To su: HT (17,5 milijuna kuna), Atlantic grupa (8,3 milijuna kuna), Valamar Riviera Poreč (4,9 milijuna kuna) i Adris grupa (4,1 milijun kuna). Dionicama HT-a snažno su trgovali fond-menadžeri kroz blok-transakcije. U ponedjeljak se kroz blok-transakciju protrgovalo 4,4 milijuna kuna, pri čemu je vlasnika promijenilo 27.000 dionica HT-a po prosječnoj cijeni od 162,50 kn, a u srijedu se ostvarilo 8,0 milijuna kuna prometa uz razmijenjenih 57.000 vrijednosnica po prosječnoj vrijednosti 161,50 kn.

Rast dionice HT-a
Cijena dionice HT-a na kraju tjedna dohvatila je 163,00 kn. To je za 0,50 kn ili 0,3 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Atlantic grupe najviše se trgovalo u ponedjeljak kada je u blok-prometu protrgovano 7,7 milijuna kuna, a vlasnika je promijenila 6631 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 1170,00 kn.
Na kraju tjedna cijena dionice Atlantic grupe povećala se na 1180,00 kn ostvarivši rast za 4,4 posto. Dionicama Valamar Riviere Poreč najviše se trgovalo u srijedu s ostvarenih 2,8 milijuna kuna, od čega je 2,0 milijuna kuna ostvareno u blok-transakciji te u četvrtak s protrgovanih 1,2 milijuna kuna u redovitom prometu. Cijena dionice Valamar Riviere Poreč dohvatila je u četvrtak 36,40 kn, što je za 1,20 kn ili 3,4 posto više nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama ostvarila su se 3,3 milijuna kuna prometa uz povećanje cijene na 452,00 kn (rast za 1,1 posto). Redovitim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,8 milijuna kuna prometa, pri čemu se cijena zadržala na početnih 505,00 kn. Uprava i Nadzorni odbor tvrtke Končar elektroindustrija- KOEI donijeli su u četvrtak prijedlog odluke o kojoj će se odlučivati na skupštini društva o isplati 15,00 kn dividende po dionici za prošlu godinu, što čini 2,2 posto trenutne tržišne cijene. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena obveznica povećala se u petak na 112,82 boda (tjedni rast za 0,14 posto). Autor je vlasnik dionica HT-a spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić
Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u trgovanju
Možda ste propustili...

GOSPODARSKA NIŠA S VELIKIM POTENCIJALOM

Tržište privatnog zdravstva do 2028. bit će 1 mlrd. eura

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

U AUSTRALIJI NOVČANE KAZNE “NEPOŠTENIMA”

Uredit će odnose trgovaca i farmera

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana