Kultura
29. TRAVNJA - MEĐUNARODNI DAN PLESA

Go out and dance - ove godine prvi put ples i na požeškom Trgu sv. Terezije
Objavljeno 24. travnja, 2019.
POŽEGA



Međunarodni dan plesa (29. travnja) i ove će godine biti obilježen u Požegi zahvaljujući UO Plesna radionica Ilijane Lončar, i to od 23. do 29. travnja. Pripremljen je bogat program u čijem je središtu poznati projekt Go out and dance koji sve plesače, ljubitelje plesa i lijepog pokreta poziva na zajedničko druženje izvan plesnih i kazališnih dvorana. Dobra se tradicija nastavlja i drugim zbivanjima, najavila je na konferenciji za novinare Ilijana Lončar. Već 19. godinu Međunarodni dan plesa obilježava se i u Požegi, a središnja manifestacija je u nedjelju, 28. travnja - Go out and dance.


- Nakon višegodišnjih plesnih programa u pješačkoj zoni, Rekreacijskom centru i terasi Kazališne kavane, ove godine prvi put plešemo na Trgu sv. Terezije jer nam je želja pokretom i plesom oplemeniti lokacije koje su dio svakodnevice naših sugrađana. Program 28. travnja traje od 16 do 18 sati, pozivamo sve građane jer program sve koji se nađu na trgu poziva na ples i pokret, zabavu i druženje. Očekujemo više od 200 sudionika. Hvala na odazivu plesnim klubovima, studijima i školama koje njeguju ples u svom programu - rekla je Ilijana.


U programu će sudjelovati Plesna sekcija Cvjetići glazbe iz Pleternice, Plesni klub Boa iz Požege, Plesni klub Dolce iz Pakraca i Lipika, Plesni studio Marine Mihelčić iz Požege, OŠ Antuna Kanižlića (nastavnica Zdenka Matković), OŠ Okučani (plesna voditeljica Rahela Radecki Ivakić) te plesači Plesne radionice Ilijane Lončar.


Međunarodni dan plesa slavi se u svijetu od 1982. kao uspomena na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana-Georgesa Noverrea, začetnika modernog plesa te s glavnim ciljem podsjećanja na ples kao umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. U Hrvatskoj se slavi od 1999., a Požega se pridružila 2000. osnivanjem PR Ilijane Lončar. Program Go out and dance nastao je u suradnji s Plesnim centrom Tala, a s Požegom će ples slaviti Osijek, Hvar, Rovinj, Sveta Nedjelja, Zadar, Rijeka, Gospić, Karlovac, Bjelovar, Pag i Koprivnica.


Na Međunarodni dan plesa Ilijana Lončar će u OŠ Julija Kempfa održati radionicu u suradnji s Udrugom Ples i dijete, projekt koji se provodi isključivo u odgojno-obrazovnim ustanovama koje razvijaju kreativne interakcije pokretom.


Program obilježavanja u Požegi se nastavlja 4. svibnja Contakids radionicom u prostorijama UO Plesne radionice.


- Radionica će se održati u dva termina za djecu od dvije do pet godina, s njihovim roditeljima, a voditeljica je Ana Krajtmajer, jedina certificirana voditeljica Contakids metode u Hrvatskoj, metode koja koristi fizički kontakt kroz pokret i igru kako bi se produbio odnos roditelja i djeteta. Dijete razvija motoričke vještine i povjerenje u sebe, a roditelj uči o svom tijelu i pokretu - rekla je Ilijana.
Plesnu radionicu očekuju brojna gostovanja i nastupi u svibnju i lipnju u Varaždinu, Čakovcu, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Šibeniku te završna produkcija.


Narcisa Vekić
Već 19. godinu obilježava se i u Požegi, a središnja manifestacija je 28. travnja - Go out and dance
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike