Novosti
STUPILE NA SNAGU ZAKONSKE IZMJENE

Za osnivanje d.o.o.-a dostatno 5000 kuna
Objavljeno 22. travnja, 2019.
Osnivanje d.o.o.-a i j.d.o.o.-a bit će moguće elektroničkim putem preko aplikacije e-osnivanje od 1. rujna ove godine

Izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru, koje su stupile na snagu od subote, omogućava se osnivanje na daljinu dvaju najčešćih oblika trgovačkih društava - društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.).


Osim što se osuvremenjuje i pojednostavljuje osnivanje, olakšava se i izlazak s tržišta društava kapitala te se u hrvatski pravni sustav prenose EU odredbe u pogledu poticanja dugoročnog sudjelovanja dioničara, ističe u priopćenju Ministarstvo pravosuđa.


Zakonom se omogućuje osnivanje d.o.o-a i j.d.o.o.-a u cijelosti na daljinu (on-line) bez sudjelovanja punomoćnika ili javnih bilježnika, smanjuje se iznos temeljnog kapitala koji je potrebno uplatiti prije osnivanja d.o.o.-a s 20 tisuća kuna na pet tisuća kuna, a umjesto dosadašnja tri člana j.d.o.o. će moći osnovati najviše pet članova. Nadalje, napušta se i obveza utvrđivanja predmeta poslovanja u društvenom ugovoru, čime se omogućuje jeftinija i brža "doregistracija" djelatnosti. Novi zakon donosi ukidanje obveza deponiranja potpisa, a također uspostavlja se elektronička komunikacija sa sudskim registrom (javni bilježnici, odvjetnici, Hrvatska gospodarska komora). Kao posebna vrsta obrtnika briše se trgovac pojedinac, jer ih u Hrvatskoj ima ukupno desetak, pa će oni ubuduće nastaviti poslovati po pravilima obrta.


Ministarstvo pravosuđa ističe kako se brisanjem bez likvidacije omogućuje lakši izlazak s tržišta propisivanjem postupka za jednostavniju, bržu i jeftiniju likvidaciju trgovačkog društva kapitala. Tako, tko nema dugovanja, daje izjavu, odlukom društva tvrtka se briše iz registra, a članovi društva dvije godine odgovaraju za eventualne obveze, navodi Ministarstvo.


Pravila usklađena s europskima odnose se na olakšavanje izvršavanja prava dioničara trgovačkih društava čije su dionice uvrštene za trgovanje na uređenom tržištu na način da se utvrđuju posebni zahtjevi s ciljem poticanja dugoročnog sudjelovanja dioničara i povećanja transparentnosti.


Izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru uvodi se osnivanje d.o.o.-a i j.d.o.o.-a elektroničkim putem preko aplikacije e-osnivanje koja će biti povezana sa sustavom START Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Cilj koji se time želi postići je osnivanje trgovačkog društva bez sudjelovanja javnog bilježnika i s minimalnim troškovima (plaćala bi se samo sudska pristojba) te unaprjeđenje osnivanja d.o.o.-a i j.d.o.o.-a, kao prvog koraka u svijetu poduzetništva koje mora biti prilagođeno sadašnjem vremenu i novim komunikacijskim mogućnostima, kažu u ministarstvu.
Predviđeno je da aplikacija e-osnivanje bude dostupna za korištenje od 1. rujna 2019. godine, a od 1. prosinca 2019. omogućit će se preuzimanje izvatka iz sudskog registra u elektroničkom izvorniku preko internetske stranice sudskog registra.


Igor Mikulić/H
Briše se rezervacija imena ili naziva
Izmijenjenim i dopunjenim Zakonom o sudskom registru brišu se odredbe o rezervaciji imena ili naziva, skraćuje se rok u kojem sud mora donijeti rješenje o upisu u sudski registar kada je podnesena uredna i po sadržaju osnovana prijava za upis s prilozima s 15 dana na pet radnih dana. U postupcima nakon brisanja tvrtke iz sudskog registra propisuje se određivanje likvidacijske mase kao novog subjekta upisa te time i novog subjekta sposobnog za sudjelovanje u svim postupcima, a kod naknadno pronađene imovine otvara se mogućnost naplate kod dugovanja ili raspodjela imovine članovima društva, navodi Ministarstvo pravosuđa.
Novi zakon donosi ukidanje obveza deponiranja potpisa, a uspostavlja se elektronička komunikacija sa sudskim registrom (javni bilježnici, odvjetnici, HGK)
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA PRODAJE NEKRETNINE

Na prodaju su ponuđeni bivša farma svinja u Dardi i Kokingrad

2

DODIJELJENE NAGRADE “SOLJAČIĆ” I “SAKAČ”

Osječkom maturantu 5000 eura

3

VELIKA REKONSTRUKCIJA VLADE

Odlaze Gabrijela Žalac, Nada Murganić i Tomislav Tolušić, Paviću novi resor