Sport
OSVRT NA 30. KOLO HT PRVE HNL

Dinamo slavi titulu, Hajduk razbio Rijeku, Osijek pao u Puli
Objavljeno 22. travnja, 2019.
Zagrebački je Dinamo šest kola prije kraja i matematički osigurao jubilarni, 20. naslov prvaka. "Modri" su u okviru 30. kola HR Prve HNL minimalnom pobjedom u Koprivnici nad Slaven Belupom samo potvrdili ono što se već duže vrijeme zna. Ove sezone u HNL-u nije im bilo ravnog, a o tome svjedoče i golema 23 boda prednosti nad prvim pratiteljem Rijekom. Dugo se nije dogodila takva golema razlika između prvaka i doprvaka, a "modri" su u mogućnosti loviti svoj rekord u bodovnoj razlici u odnosu prema drugoplasiranom koji datira iz sezone 2007./08. kada su imali čak 28 bodova više u odnosu prema pratiteljima (Slaven Belupo i Osijek). U prelasku praga od 20 bodova prednosti pred prvim konkurentom, Dinamu je pomogao Hajduk, koji je doslovce razbio Rijeku na "proste faktore" u Jadranskom derbiju. Splićani su svoje odlično proljeće okrunili rušenjem negativne tradicije u susretima protiv Rijeke na Poljudu. Naime, bila je to prva pobjeda Hajduka kod kuće nakon gotovo osam godina. No, za splitsku je momčad od toga mnogo važnije što se sada opet bodovno poravnala s terćeplasiranim Osijekom. Osječani su teško kiksali na Aldo Drosini, na kojem ove sezone nije pobijedio samo onaj "koji to nije želio ili je kasnio na autobus". Bijelo-plavima se, valjda, dogodilo ovo prvo jer kako su igrali, nije baš izgledalo da su u Pulu došli po sva tri boda. Kalkulantski pristup na kraju se Osijeku razbio o glavu pa su u završnici susreta izgubili i taj jedan bod koji su imali. Ostane li Osijek ove sezone bez plasmana u Europu, sanjat će Miereza čija su ga dva pogotka koštala čak četiri boda u dva pulska ogleda. Naravno, to proklizavanje osječke momčadi spremno je dočekala i ostala konkurencija. Istina, Lokomotiva je vrlo teško došla do tri boda u sudaru s posljednjeplasiranim Rudešom. Tek u 80. minuti Đorđe Rakić je postigao pogodak za pobjedu od 2:1. Iako neuvjerljiv, trijumf je omogućio "lokosima" primicanje europskim mjestima na samo tri boda zaostatka. Gorica je, pak, samo djelomično iskoristila tu priliku. Remizirali su protiv Intera u Zaprešiću, što se u kontekstu utrke za Europu više treba smatrati kiksom negoli uspjehom. I Velikogoričani su pobjedu ispustili u završnici susreta jer Inter je izjednačio u 81. minuti pogotkom Andreja Šimuneca koji je u Zaprešiću na posudbi iz Osijeka, pa je tako neizravno bar malo pomogao svom klubu u nastavku europske utrke. Ona se iz kola u kolo sve više zakuhava, pa bi u njoj na kraju doista mogao odlučivati fotofiniš.

Nakon ludo efikasnog prošlog kola u ovom se sve vratilo o okvire normale. Postignuo je 13 pogodaka, što je u skladu sa sezonskim prosjekom od oko dva i pol pogotka po susretu. Gledatelja je bilo malo više od prosjeka, naravno, zahvaljujući posjetu na Jadranskom derbiju koji je gledalo gotovo 15.000 ljudi, što je prosjek posjeta podiglo na više od 3500 gledatelja. Globalno otužno, ali za HNL solidno...

Dalibor Keler
REZULTATI
Rezultati 30. kola: Istra 1961 - Osijek 1:0, Slaven Belupo - Dinamo 0:1, Rudeš - Lokomotiva 1:2, Inter Zaprešić - Gorica 2:2, Hajduk - Rijeka 4:0.
13

golova postignuto je u 30. kolu HT Prve HNL, ili 2,6 pogodaka po utakmici
18.721

gledatelj nazočio je na pet susreta, ili u prosjeku 3744 po utakmici
Možda ste propustili...

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

Najčitanije iz rubrike