Sport
GORAN LJUBOJEVIĆ

Recept za pobjedu Osijeka su veliki dan Malenice i zabiti iz prve prilike
Objavljeno 23. travnja, 2019.

Goran Ljubojević pripada u krug igrača koji je u svojoj karijeri nosio dres Osijeka i Dinama. Kao centarfor Osijeka triput je tresao mrežu "modrih", a dvaput je u međusobnim utakmicama bio strijelac u dresu Dinama. Oba puta na istoj utakmici koja je završila 3:3, a igrala se u Maksimiru u proljeće 2005. godine. Kada su u pitanju pogoci u dresu Osijeka najvredniji je onaj kojeg je postigao u Gradskom vrtu u studenome 2003. godine. Zabio je za vodstvo od 2:0 koje je kasnije pretvoreno u pobjedu 3:2, što je jedan od samo četiri Osijekova trijumfa nad "modrima" na osječkom stadionu. U to vrijeme Ljubojević je postavio jedno zanimljivo pitanje: "Zašto mi u mlađim kategorijama uvijek pobjeđujemo Dinamo, a kada dođemo u seniore ne možemo im ništa"? Pitao se tada, a mi ga pitamo je li 15-ak godina kasnije pronašao odgovor.

- Ha-ha-ha, kako si se samo sjetio toga. Bila su to druga vremena. Dinamo tada nije previše pozornosti posvećivao radu s mladim kategorijama, pa smo ih stvarno redovito derali bez problema. No, bilo je to vrijeme kada je Dinamo, kao i danas, bio financijski jak, pa je kupovao dobre gotove igrače. I zato nikako nismo s njima mogli izići nakraj. Danas je situacija posve drugačija. U posljednjih desetak godina Dinamo je pokupio gotovo sve mlade igrače u Hrvatskoj koji su nešto vrijedili, pa ih je teško dobiti i u mlađim uzrastima. Naravno, ta Dinamova politika znatno je oslabila i Osijek, a i ostale centre koji su bili proizvođači igrača. Snaga u seniorima ostala je i dalje, samo što sada nju dijelom crpe i iz vlastite produkcije igrača - rekao je na početku Goran Ljubojević, nekadašnji napadač Osijeka i Dinama.

Povod razgovoru bio je današnji sudar njegovih bivših klubova u polufinalu Kupa Hrvatske na Maksimiru. Goran uopće ne dvoji tko je papirnati favorit, ali...

- Dinamo je ove sezone dominantan, igra na svom terenu taj susret, nedvojbeno želi uzeti dvostruku krunu. Ovako na prvu izgleda kao nemoguća misija za Osijek. Tim više što bijelo-plavi u Puli nisu baš ostavili nekakav posebno dobar dojam. No, pojam favorita u nogometu ponekad može biti relativan. Osijek nije često pobjeđivao Dinamo, ali to se gotovo redovito događalo onda kada mu se nisu davali gotovo nikakvi izgledi. Takav je omjer snaga otprilike i danas. Dinamo je jači i u to sumnje nema, ali postoji recept pomoću kojeg bi Osijek mogao ući u finale.

Je li ga Goran voljan podijeliti s javnošću?

- Jednostavno je, Malenica na vratima mora imati veliki dan i obraniti najmanje šest-sedam prilika koje će Dinamo sigurno stvoriti. Drugi dio uvjeta je vezan uz iskorištavanje prilika koje će stvoriti Osijek. Ne očekujem ih mnogo, ali jedna ili dvije bi se morale ukazati, a idealno bi bilo iskoristiti prvu koja dođe - zaključio je Goran Ljubojević. D.Keler
SJEĆANJE NA FINALE IZ 2012.
Dinamo i Osijek dosad su se u hrvatskom Kupu sastajali šest puta. Dvaput su se okršaji događali u četvrtfinalu, triput u polufinalu i jednom u finalu. Osijek nikada nije bio konačni pobjednik tih ogleda. Posljednji se dogodio u proljeće 2012. godine u finalu. Igrale su se dvije utakmice, a Dinamo je bio veliki favorit, no na kraju je bilo drame. U prvom susretu koji se igrao u Gradskom vrtu nije bilo pogodaka 0:0. Uzvrat u Maksimiru izgledao je kao formalnost, jer su “modri” pogocima Kovačića (51) i Bećiraja (63) imali 2:0. Drama je počela u 69. minuti kada je Vrsaljko pogodio vlastitu mrežu i Osijeku pružio tračak nade. Bijelo-plavi su nakon toga napali su iz svih oružja, stvarali i promašivali prilike, a najbolja je došla u 85. minuti kada je Ivan Bebek, koji će i danas suditi u Maksimiru, dosudio kazneni udarac za Osijek. Loptu je uzeo Josip Lukačević, potegnuo snažno u lijevi kut, ali je Kelava to pročitao i obranio. Osječanima je ostao očaj, a Dinamo je u finišu zabio treći pogodak i uzeo Rabuzinovo sunce.
Možda ste propustili...