Sport
POSLJEDNJE KOLO HT PREMIJER LIGE KOŠARKAŠA

Najbolji plasman Vrijednosnica i najteži suparnik u doigravanju
Objavljeno 23. travnja, 2019.

Uoči blagdana košarkaši su odradili posljednje, 22. kolo HT Premijer lige. Ono je donijelo i rasplet vezan uz startne pozicije za doigravanje, a zna se i koja će momčad još razigravati za ostanak u elitnom razredu.

Borbu za bodove pobjednički su zaključile Vrijednosnice Osijek, kojima je slavlje u Zagrebu kod Hermes Analitice (97:103) donijelo dosta toga. Ono dobro svakako je vezano uz plasman, "brokeri" su i službeno peta momčad u državi, što je za dva mjesta bolje od rezultata ostvarenog prije dvije godine. Peto mjesto svakako je razlog za ponos i zadovoljstvo svih u klubu, ali u svemu ipak ima i jedna manje dobra vijest. U četvrtfinalnoj seriji doigravanja za prvaka, koja kreće već sutra, momčad Domagoja Kujundžića ide na četvrtoplasirani sastav ukupnog poretka, a to je aktualni prvak, zagrebačka Cedevita. Najgori je to mogući ždrijeb za košarkaše s Drave, koji su znali da bi ih pobjeda kod "analitičara" mogla gurnuti i na najnepoželjnijeg protivnika u play-offu. No, usprkos tomu, "brokeri" su imali sportski motiv, ostvarenje najboljeg plasmana podredili svim ostalim mogućim kalkulacijama, stoga se i igranje protiv prvaka ne treba shvatiti kao kazna, već naprotiv, kao nagrada za najbolju sezonu u desetogodišnjoj participaciju u najjačem hrvatskom košarkaškom razredu.

Protiv "analitičara" se nije lako stiglo do bodova. Domaćin je također imao veliki motiv, jer ga je eventualna pobjeda, uz poraz Alkara kod kuće protiv Splita, gurala u mirnu zonu. Nije domaćin bio daleko od uspjeha, imao je tijekom dvoboja i prednost od 11 poena, ali u završnici su gosti ipak opravdali ulogu favorita. Sjajnu partiju kod pobjednika odigrao je Mario Ihring, slovački play je na parketu proveo svih 40 minuta te je susret završio s 43 poena (šut 15-25, trice 7-13, sl. bacanja 6-6), 11 asistencija i sedam skokova. Ukupna valorizacija učinka bila je 51! Dobra vijest je da se nakon pet utakmica na parketu pojavio i Abdul Malik Abu, prvi skakač lige je bio dobar u povratnčkoj partiji (13 poena, 9 skokova). Još su trojica igrača imala dvoznamenkasti učinak u poenima (Perić, Mandić, Šango), što je bilo dovoljno za pobjedu i peto mjesto. U sučaju poraza, palo bi se dvije stepenice niže, što bi u doigravanjju donijelo također atraktivnog protivnika (Cibona). Ovako, već sutra Vrijednosnice Osijek su ponovo u metropoli, gdje ih čeka okršaj s najboljom hrvatskom momčadi. Šlag na torti uspješne sezone. N. Benčina
HERMES A.       97

VRIJ.OSIJEK       103

ZAGREB - KC Dražen Petrović. Gledatelja: 50. Suci: Kardum, Roglić, Mirčeta.

HERMES ANALITICA: Foster 26 (0-1), Kordić 16, Proleta 7 (0-4), Kalpić, Svoboda 27 (7-8), Vlaić 21 (1-2), Bjelanović, Ćorić, Češkić, Krstanović.

VRIJEDNOSNICE OSIJEK: Ihring 43 (6-6), Mandić 12 (1-2), Boras, Perić 16 (1-2), Abu 13 (0-2), Šango 10, Darling 1 (1-2), Turalija 4 (2-2), Vrkić 4, Gospić.

REZULTAT PO ČETVRTINAMA: 27:28, 26:22, 24:19, 20:34
Najčitanije iz rubrike