Sport
U LISTOPADU PRILIKA ZA POPRAVAK

Tour završio na sudu, CRO Race bi trebao ublažiti ovu sramotu
Objavljeno 23. travnja, 2019.
Miholjević od 1. do 6. listopada organizira utrku koja će se u šest etapa i šest dana voziti u Hrvatskoj

Vezani članci

HRVATSKI POSLI

Otkazan Tour of Croatia

Jučer je iz Vinkovaca na "đir" diljem Hrvatske trebalo krenuti peto izdanje biciklističke utrke Tour of Croatia. Trebao je to biti veliki hrvatski sportski, turistički i promidžbeni događaj, još jedan vrhunski spektakl, trebao je Tour 2019. biti mnogo toga, a pretvorio se u veliko - ništa.

Utrka nije krenula ni iz prvobitno najavljenog Vukovara, pa ni kasnije spominjanog starta u Vinkovcima, nije uopće došla do Slavonije, jer je pet dana prije početka - otkazana. Oni koji se razumiju i znaju nešto o biciklizmu još prije nekih mjesec i pol dana tvrdili su: "Ništa od toga". Ljudi su znali što pričaju, ali je organizator, i od ove godine direktor Tour of Croatia, Ivan Črnjarić uvjeravao - utrke će biti.

- Sve je spremno za Tour of Coratia, utrka će se održati od 23. do 28. travnja, šest etapa tijekom šest dana kroz Hrvatsku - najavljivao je Črnjarić. A onda samo dan nakon te rečenice javnosti je poslao objašnjenje kako se utrka otkazuje, jer "financijska konstrukcija nije na vrijeme u potpunosti potvrđena od strane nekih sponzora te je projekt nužno otkazati u posljednjoj fazi pripreme". Utrka je otkazana u pet do 12, iako je odavno bilo jasno da stvari ne idu prema planu, da Črnjarić i bivši biciklist Robert Kišerlovski ne mogu izići nakraj s organizacijom koja zahtijeva potpuni angažman stotina ljudi, mnogih gradova i mjesta... Črnjarić je imao velike planove, ali očito se preračunao i zagrizao prevelik zalogaj s kojim nije mogao izići nakraj.

I tako je "najljepša hrvatska razglednica" doživjela svoj neslavan kraj, a Lijepa Naša ostala bez jedne od svojih najvećih turističkih promidžbi. A sportski događaj koji se kroz četiri izdanja uzdignuo do 2.HC razreda, hors catégorie, ili, hrvatski rečeno - "iznad kategorije“, završio je na sudu. Lani su iznad hrvatskog Toura bile još samo elitne utrke poput Tour de Francea, Giro‘d Italie, ili Vuelta, a Españe... Još lani slika biciklističke utrke iz Hrvatske putem Eurosporta išla je u pola svijeta i svi zajedno smo mogli biti ponosni na događaj koji je kretao iz Slavonije, pa preko Podravine, Dalmacije i Istre završavao u središnjoj Hrvatskoj. Bila je to lijepa slika, ali ljudska sujeta, glupost, ili neznanje, možda i pohlepa, uništili su nešto doista dobro, lijepo i veliko. Neslavan kraj utrke samo je posljedica višemjesečne svađe i natezanja između sadašnjeg (Črnjarić) i bivšeg (Vladimir Miholjević) direktora utrke. Naime, bivši proslavljeni hrvatski biciklist Vladimir Miholjević, čija je tvrtka Top Sport Events protekle četiri godine iznimno uspješno stvarala i organizirala Tour of Croatia te ga dovela do događaja koji je primao gomilu pohvala i pozitivnih reakcija, izgubio je to pravo nakon što je direktor marketinga u prva tri izdanja Toura Ivan Črnjarić, prema Miholjevićevim riječima, protupravno zaštitio logo i naziv utrke te cijeli događaj prisvojio sebi. U tome je imao potporu Hrvatskog biciklističkog saveza i HOO-a, ali Črnjarić se kao organizator produkcije i modnog dizajna nije najbolje snašao kao glavni organizator vrhunskog biciklističkog događaja i Hrvatskoj je ostala sramota.

Šteta je načinjena, Tour of Croatia doživio je krah, ali u listopadu je prilika za popravak. Miholjević za Tour of Crotia kaže da je to dijete koje mu je oteto iz ruku, ali nije sjedio i kukao, nego je krenuo u novi pothvat. Od 1. do 6. listopada organizira CRO Race, utrku koja će se u šest etapa i šest dana voziti u Hrvatskoj. CRO Race je nasljednik Tour of Croatia, jer ju organizira Miholjevićev Top Sport Events, tvrtka i ekipa koja je protekle četiri godine radila na tome. Ne treba sumnjati da Miholjević opet stvara nešto veliko, samo se nadamo da će ovaj put biti pametniji, pa logo i prava na utrku odmah zaštititi.

Ivana Liović
CRO RACE kreće iz Osijeka
- Mi koji smo od Tour of Croatia napravili svjetski poznatu utrku koja je bila na ponos cijele Hrvatske, i koja je dovodila najveće svjetske biciklističke zvijezde, organizirat ćemo to ponovno, ali, nažalost, do okončanja sudskog spora morali smo promijeniti ime u CRO Race i termin prebaciti na 1. do 6. listopada. Na našu utrku u listopadu stižu vodeći svjetski timovi i biciklisti, i svi ćemo se ponovno veseliti “najljepšoj razglednici Hrvatske - poručuje ekipa iz Top Sport Eventsa.
Možda ste propustili...