Autoglas
PREMIJERA: RENAULT EZ-FLEX

Eksperiment u svrhu boljeg razumijevanja gradske dostave
Objavljeno 23. travnja, 2019.
Ovo je vozilo koje je pravi alat za dostavljače u svakodnevnoj gradskoj gužvi

Renault je predstavio EZ-FLEX. Riječ je o lakom gospodarskom vozilu koje se odlikuje kompaktnošću i okretnošću. S obzirom na veličinu teretnog prostora, njegove su dimenzije optimalne. Njegova duljina (3,86 m), širina (1,65 m) i visina (1,88 m) dovoljno su male da može pristupiti parkiralištima. Teretni kapacitet od tri "kubika" jedinstven je zbog svojih dimenzija, a omogućen je zahvaljujući kompaktnoj kabini koja i dalje nudi sve prednosti pravog lakog gospodarskog vozila. Krug okretanja od 4,5 metara omogućuje izvrsnu upravljivost na ulicama užeg gradskog središta. Svaki je detalj osmišljen da se ispune potrebe dostavljača: širok pristup vozačkom mjestu koji ulazak i izlazak čini lakšim, središnja upravljačka ploča s raspoznatljivim prikazom za brz i jednostavan pristup informacijama o vožnji, vidljivost pješaka i gradskog okruženja te jednostavna i učinkovita kontrola vožnje. Moderno korisničko sučelje kao posrednik između čovjeka i stroja potpuno je integrirano u svijet pametnih telefona. Ono nudi usluge i aplikacije povezane sa samim vozilom. Teretni prostor optimiziran je ergonomskom visinom utovara (760 mm iznad zemlje) i otvorima koji omogućuju jednostavan pristup cijeloj površini za utovar. Vozilo je oblikovano tako da omogući i brojne konfiguracije stražnjeg prostora. Te su konfiguracije osmišljene kako bi se njihovom prilagodbom zadovoljile različite potrebe stručnjaka kojima će vozilo biti dano na ispitivanje.

Desetak EZ-FLEX-a dat će se na korištenje raznim europskim stručnjacima, tvrtkama, gradovima i općinama. Očekuje se da će eksperiment trajati oko dvije godine. Vozilo je opremljeno senzorima kako bi se bolje razumjela njegova uporaba, a stručnjaci će svojim povratnim informacijama dodatno bogatiti postojeće podatke. Prikupljat će se različite vrste podataka: geolokacija, kilometraža, domet, korištenje otvora, brzina, zaustavljanje... Ti će se podatci zatim prenositi preko povezanog sustava u vozilu, bilo u stvarnom vremenu ili jednom dnevno, kako bi se razumjela stvarna dnevna uporaba. Analiza podataka omogućit će Renaultu da oblikuje vozila koja su bolje prilagođena razvoju gradske logistike.

Milan Bugarić
MOBILNOST SUTRAŠNJICE
U svijetu u kojemu će zbog rastućeg trenda urbanizacije do 2030. u gradovima živjeti više od 60 % stanovništva, počinje i nova era u prijevozu robe: brzina, fleksibilnost i pouzdanost najveći su zahtjevi kupaca u vremenu u kojemu svjedočimo iznimno brzom rastu internetske kupnje. Tu Renault EZ-FLEX ima svoju tržišnu opravdanost, a time i mogućnost da se dokaže.