Autoglas
TOYOTIN LAKI DOSTAVNJAK

PROACE CITY: Kompaktan furgon u borbi za poduzetnike
Objavljeno 23. travnja, 2019.
Proace City pridružuje se legendarnom Hiluxu, a cilj je Toyote je da se laka teretnu vozila prodaju u 900.000 promjeraka

Novi Toyota PROACE CITY imati će idućeg utorka svjetsku premijeru na Salonu teretnih vozila 2019. u Birminghamu. Razvijen u suradnji s Grupom PSA, PROACE CITY će se pridružiti legendarnom pick-upu Hilux te će zajedno graditi Toyotinu zastupljenost na tržištu lakih teretnih vozila i na putu je da dosegne godišnju prodaju od oko 900.000 vozila 2021.

Novi model savršeno se uklapa u paletu PROACE-a u pogledu veličine i nosivosti. Prodaja pokrenuta 2016. približava se tržišnom udjelu od pet posto u segmentu srednjih furgona te je na putu da dosegne prodaju od oko 30.000 vozila u Europi 2019.

Razigran dizajn
Kompaktni furgon ima dvije izvedbe dužine – kratka od 4,4 m i duga od 4,7 m. Obje izvedbe mogu imati tri prednja sjedala. Putnička izvedba u ponudi je s pet ili sedam sjedala, i u kratkoj i u dugoj izvedbi.

PROACE CITY odlikuje se odličnom nosivošću, uz najveći obujam teretnog prostora od 3,3 m3 (kratki model) do 4,3 m3 - dovoljno za dvije europalete. Dodavanjem opcijskog sustava Smart Cargo postiže se najveća dužina teretnog prostora u klasi, koja iznosi 3,1 m za kratku izvedbu, odnosno 3,4 m za dugu, a najveća je nosivost za PROACE CITY tonu. Ovaj furgon može vući kačene prikolice do 1,5 tone. Moguće je naručiti i asimetrična (ostakljena ili ne), kao i odižuća vrata teretnog prostora. Izbor benzinskih i dizelskih pogonskih motora nudi raspon snage od 75 do 130 KS, a tu je i izbor ručnih mjenjača s pet odnosno šest brzina, kao i automatski mjenjač s osam brzina. Paleta PROACE CITY izdašno pokriva zahtjeve poslovnih i flotnih kupaca u ovom segmentu.

Nudi se široki izbor konfiguracija unutrašnjosti. Ovaj furgon može imati dva odvojena prednja sjedala ili klupu s tri sjedeća mjesta, pri čemu potonja konfiguracija nudi i mogućnost opcije Smart Cargo, poput one na većem modelu PROACE. Sustav Smart Cargo koristi preklopno vanjsko suvozačko sjedalo i šarke na pregradnoj stijeni radi pružanja dodatnog 0,4 m3 teretnog prostora i povećavanja najveće dužine tereta za 1,3 m. Središnje suvozačko sjedalo moguće je zakrenuti, čime se dobiva praktičan priručni stolić uz dodatni pretinac ispod sjedala.

U izvedbi s dvostrukom kabinom, kada drugi red sjedala nije u upotrebi, klupu je moguće preklopiti. U pregradnoj stijeni postoji pokrov koji je moguće otvoriti radi prijevoza dugačkog tereta.

Veliki obujam
U putničkoj verziji, opcija panoramskog krova može imati dodatni avionski stropni pretinac i središnju lučnu „lebdeću“ konstrukciju koji imaju ukupni obujam od 74 litre, a pristupa im se iz drugog reda sjedala ili iz prtljažnika. Pristup prtljažniku je jednostavan, zahvaljujući i otvaranju stražnjeg stakla u poklopcu prtljažnika.

PROACE CITY Verso nudi prilagodljivost u rasporedu sjedenja putnika, uz opciju tri zasebna sjedala ili djeljivu-preklopivu stražnju klupu u omjeru 60:40. I u dugoj i u kratkoj izvedbi moguće je dodati treći red sjedala koji je dovoljno velik da se, uz mogućnost pomicanja sjedala, u njemu udobno mogu smjestiti i odrasle osobe. Kada drugi red sjedala ima tri odvojena sjedala, na svakom su ugrađena Isofix sidrišta za dječje sjedalice – još jedna jedinstvena ponuda u klasi.

Milan Bugarić
KAMERE I SIGURNOST
Sigurnost i jednostavnost manevriranja podržava i stražnja kamera koja pruža pogled od 180 stupnjeva kao i dinamički prikaz odozgo na područje iza vozila. Monitor mrtvog kuta upozorava vozača na druge sudionike u prometu koji se kreću u njegovu mrtvom kutu, vizualnim signalom na zaslonu audiosustava. Smart Active Vicion pruža još višu razinu pomoći vozaču, koristeći dvije posebne kamere i zaslon od pet inča smješten na stropu radi prijenosa jasnog prikaza, u stvarnom vremenu, prostora uz bokove vozila i iza njega.
1,5

tona tešku prikolicu može povući Toyota Proace City
3

prednja sjedala imaju i kraća i duža verzija
Drugi red sjedala ima tri odvojena sjedala i na svakom su ugrađena Isofix sidrišta za dječje sjedalice