Regija
INTERVENCIJSKI PLAN BELOG MANASTIRA I DARDE

Od 100,2 milijuna kuna, do sada je isplaćena polovina
Objavljeno 23. travnja, 2019.
Projekti iz plana vezani uz Beli Manastir i Dardu su najznatnije investicije
BELI MANASTIR - Projekti iz Intervencijskog plana (čija je provedba započela) u ovom su trenutku najznatnije investicije na području između Dunava, Drave i Mađarske.Riječ je, podsjetimo, o Programu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Provodi ga Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na temelju Odluke od veljače 2015., kada je odabrano pet pilot-područja: gradovi Benkovac, Knin, Petrinja, Vukovar i Beli Manastir, prošireno na općinu Darda zbog znatnog udjela pripadnika romske nacionalne manjine.

- Za svih pet pilot-područja izrađeni su Intervencijski planovi kao strateško-operativni dokumenti na temelju kojih se provode unaprijed definirani projekti. Za svako od pilot-područja osigurano je po 18,5 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj te po četiri milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda - objašnjavaju u Ministarstvu naglašavajući kako su nedavnim dodatkom broj 1 Sporazumu o provedbi Intervencijskog plana Belog Manastira i općine Darda osigurana dodatna sredstva za potrebe provedbe projekta Kuće u romskom naselju, korisnika općine Darda. Iznos dodatno osiguranih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj je do najviše 16 milijuna kuna. Inače, u sklopu baranjskog dijela Intervencijskog plana ukupno je ugovoreno 100,2 milijuna kuna nepovratnih sredstava, a isplaćeno je 49,5 milijuna kuna.

- Realiziran je projekt Dovršetak gradnje darđanskog Kulturnog centra Roma Baranje. Do kraja 2019. predviđen je i završetak provedbe projekata Uređenje centra Darda, Uređenje doma Branjin Vrh, Dogradnja dječjeg vrtića Radost u Dardi, Izgradnja socijalnih stanova u Belom Manastiru te Izgradnja prostora za produženi boravak OŠ Dr. Franje Tuđmana - ističu u Ministarstvu dodajući kako se Projekt "PEER centar" u prigradskom naselju Šećerana provodi zaključno do 2020. godine, a projekt Kuće u romskom naselju do 2022. godine.

Sljedeći su projekti, za koje su u tijeku postupci dodjele (i očekuje se potpisivanje ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava), Kuća Baranjskog kulena u Branjinom Vrhu i Prometni centar Beli Manastir. Ako je suditi prema odgovoru iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, za projekt Gradski sportski park (novi belomanastirski stadion) tijekom 2019. predviđen je dovršetak izrade projektno-tehničke dokumentacije i prijava na poziv za dostavu projektnih prijedloga, a početak realizacije previđa se 2020. godine. Nedavno je gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, naglasio kako bi dio Intervencijskog plana mogla biti i gradnja gradskih bazena, koji bi, u tom slučaju, bili izdvojeni dio Gradskog sportskog parka.

Tada se grad ne bi morao kreditno zadužiti, bez obzira na to što je zaduženje već odobreno od svih nadležnih institucija i ustanova. No, dodao je, o tome se još uvijek samo razgovara.

Ivica Getto
Moguća izmjena
Podsjetimo, Vlada RH je, uz prethodnu suglasnost Ministarstva financija, gradu odobrila kreditno zaduženje za rekonstrukciju SRC-a Bazeni, što znači da grad može realizirati kredit od 6,5 milijuna kuna. Raspisana je i javna nabava, ali je poprilično iznenadila jedina pristigla ponuda, poslana od Projekt gradnje, koja je za posao tražila 17 milijuna kuna. Ministarstvo smo pitali je li moguća izmjena Intervencijskog plana. ‘’Ta je mogućnost predviđena sporazumima o njihovoj provedbi. Međutim, izmjene intervencijskih planova koje obuhvaćaju promjene u popisu projekata smatraju se znatnijim izmjenama te podliježu unaprijed propisanoj proceduri odobrenja. O obrazloženom prijedlogu izmjene intervencijskog plana odlučuju upravljačka tijela Programa’’ poručuju iz Ministarstva.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA MLADE OBITELJI

Tko bi želio kuću, dobije 10.000 kuna

2

ROBERT JANKOVICS SABORSKI ZASTUPNIK MAĐARSKE NACIONALNE MANJINE

Najveći je problem preslab “baranjski lobi” u Zagrebu

3

PREMALO PARKIRALIŠTA UCENTRU VUKOVARA

Kapitalni će projekti "progutati" parkinge?