Regija
MEĐU NAJBOLJIMA U HRVATSKOJ

U gradu Virovitici se na
građevinsku dozvolu u
prosjeku čeka samo 15 dana
Objavljeno 23. travnja, 2019.
VIROVITICA - Na temelju rasprave u Saboru, donesena je odluka o izmjeni Zakona o gradnji na temelju koje građevinske i uporabne dozvole više neće izdavati jedinice lokalne samouprave će se cijeli postupak digitalizirati. To će znatno skratiti proceduru i smanjiti troškove ishođenja dozvola s prosječnih 11 posto na 3,7 posto vrijednosti investicije.Europski je prosjek, inače, oko četiri posto. Digitalizacijom će se smanjiti i broj proceduralnih koraka potrebnih za izdavanje dozvole sa sadašnjih 22 na 10 do 14. Europski je prosjek 12,7 proceduralnih koraka. Uz to, stranke će cijelo vrijeme postupka imati uvid u stanje predmeta i biti upućeni u to što se s njime događa, tko je odgovoran i kako postupa. Ključna ušteda u vremenu dobit će se pak skraćivanjem roka za očitovanje o glavnom projektu na 15 dana, umjesto dosadašnjih 60. Ako nema odgovora administracije, automatski se smatra da je očitovanje pozitivno. Građevinska dozvola tako će se, najavljuju ministar Predrag Štromar i njegovi suradnici, moći dobiti u roku od maksimalno 30 dana. Portal gradonačelnik.hr provjerio je stoga kako gradovi stoje u odnosu na ove rokove, a podatci Ministarstva graditeljstva pokazuju da ih je čak 15, od ukupno 30, koji su u sustavu e-dozvola (Grad Zagreb i Grad Rijeka nisu u sustavu), u 2018. dozvole su se izdavale brže od roka na koji cilja novi zakon, a koliko je iznosio državni prosjek. Kada se brzina izdavanja građevinskih dozvola analizira na razini cijele protekle godine, najbrži su bili Samobor i Čakovec, u kojima se na dozvolu čekalo samo 14 dana. Slijede ih Virovitica, Dubrovnik i Krapina, u kojima su se dozvole izdavale u roku od 15 dana te Bjelovar – 18 dana. Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin ističe kako je brzina izdavanja dozvola rezultat konstruktivne suradnje s investitorima i projektantima, što znači da se i prije nastanka projekta i podnošenja zahtjeva za građevinsku dozvolu nastoje izbjeći potencijalne poteškoće i problemi. Kada do postupka dođe, on uglavnom bude samo formalne naravi.

– Dozvole u prosjeku izdajemo u vremenu od 10 do 15 dana, a u slučaju kada u postupku nema drugih stranaka kojima bi se davala mogućnost uvida, tada je investitorima izdajemo u roku od samo dva do tri dana. U slučaju pojave problema tehničke prirode oko dostave poziva za uvid svih stranaka u postupku, izlazimo u susret strankama da se usmenim putem za zapisnik izjasne o primitku poziva te se u konačnici izjasne i o glavnom projektu koji je predmetom izdavanja građevinske dozvole. Time nastojimo dodatno potaknuti pozitivan trend gradnje, što u konačnici utječe na stvaranje pozitivne gospodarske klime, porast zaposlenosti te bolje i kvalitetnije materijalne uvjete za naše sugrađane – kaže Kirin.

Osim brzinom izdavanja građevinskih dozvola, Virovitica privlači investitore i brojnim olakšicama Programom olakšica i poticaja razvoja gospodarstva. Grad nudi povoljne uvjete za ulazak u gospodarske zone kupnjom građevinskog zemljišta po povlaštenim cijenama, mogućnost oslobađanja plaćanja komunalnog doprinosa, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa za zapošljavanje više od 50 osoba u proizvodnoj djelatnosti, plaćanje komunalnog doprinosa po povlaštenim cijenama i obročnim plaćanjem.

- Olakšice nudimo i mladim obiteljima za kupnju građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada za gradnju prve nekretnine. Stopa olakšica iznosi od 20 do čak 100 posto, ovisno o broju članova obitelji te tako obitelj s troje i više djece zemljište za svoju prvu nekretninu može dobiti gotovo besplatno – zaključio je Kirin.

Vladimir Grgurić
Virovitica, Dubrovnik i Krapina treći su u RH po brzini izdavanja dozvole s krajnjim rokom od 15 dana
Poseban trend
Brzina izdavanja građevinskih dozvola u gradu Virovitici donijela je i poseban trend. S obzirom na to da je u samom vrhu Hrvatske po broju izdanih građevinskih dozvola u posljednje dvije godine, Virovitica i Virovitičko-podravska županija poznate su kao “prava mala gradilišta”.
Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike