Regija
STIMULIRANJE MLADIH POLJOPRIVREDNIKA

Mladi Ante ostaje na zemlji,
sa 18 godina preuzeo imanje
Objavljeno 23. travnja, 2019.
Glavna grana mu je stočarstvo, ima svinje i 11 telića, a kupit će ih još 20

ANDRIJAŠEVCI - Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova nude niz mjera kojima se stimuliraju mladi poljoprivrednici kako bi ostali na zemlji i ne bi odlazili iz svojih mjesta tražeći bolji život. Jedan od mladih Slavonaca koji je čvrsto odlučio ostati na djedovini i odmah nakon maturiranja na Poljoprivredno-šumarskoj školi u Vinkovcima s 18 godina preuzeo je obiteljsko imanje je sada 21-godišnji Ante Tustanovski iz Andrijaševaca. Ante, za kojega je poljoprivreda oduvijek bila ono što ga je zanimalo i odmalena je znao da se tim poslom želi baviti, kao mladi poljoprivrednik prijavio se za novac Mjere 6.1.1. gdje je osigurano nešto manje od 60 milijuna kuna za 163 mlada poljoprivrednika iz slavonskih županija i dobio maksimalni iznos od 50.000 eura i tim novcem planira dodatno širiti svoju proizvodnju.


-Trenutno radim 22 hektara zemlje, nešto sam imao obiteljskog zemljišta, a nešto kupio i uzeo u arendu, a cilj mi je i nadalje povećavati proizvodnju. Novac koji sam dobio jako će mi dobro doći za obnovu mehanizacije, ali i kupnju teladi, jer usporedno s ratarstvom bavim se i stočarstvom. Sredstva jesu nepovratna, ali su i namjenska, tako da moram kupiti točno ono što sam u programu i naveo da ću kupiti, odnosno 20 teladi i šest-sedam strojeva - od drljače, sijaćice pa do prikolice i ostalih potrebnih priključnih strojeva. Poljoprivredni strojevi prilično su skupi, pa mi u prvom planu nisu bile poznate marke jer za početak mi treba što više strojeva, pa sam za taj novac uspio kupiti više jeftinijih strojeva – kaže Ante dodajući kako je o poljoprivredi, osim u srednjoj stručnoj školi, najviše naučio od oca, koji se bavio poljoprivredom, onako usput, uz posao koji je radio. Glavno zanimanje mu je stočarstvo i u oborima ima svinje i 11 telića i kupit će ih još 20, ali bavi se i ratarstvom jer želi što više hrane za stoku sam proizvesti. Na 22 hektara koje obrađuje sije najviše kukuruza za ishranu svinja i telića, ali i pšenicu, soju, ječam, djetelinu.


- Prvi put sam se natjecao za novac iz fondova EU-a i odmah sam prošao, što me ohrabrilo da se i dalje natječem za nepovratna sredstva, a poslije i za druge mjere kojima dobijem dio nepovratno. Prijavio sam se u ovoj godini za poticaje iz operacije Mjere 6. 2 za ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima kako bih mogao proširiti posao. Čvrsto sam odlučio ostati na zemlji i ovdje s djevojkom osnovati obitelj. Volio bih kada bismo se zajedno, i kada djeca odrastu, brinuli o našem imanju i da me djeca naslijede i uče od mene, kao što sam ja svoga oca naslijedio i učio – kaže Ante. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nedavno je na potpisivanju ugovora s mladim poljoprivrednicima izjavio kako je 163 mladih ljudi samom odlukom da sudjeluje u natječajima iz Programa ruralnog razvoja pokazalo da se u Slavoniji može i želi živjeti i graditi budućnost.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAMJENA CRVENOG MAGACINA NIJE DEFINIRANA

Razorena građevina sada čeka privatne investitore

2

OPĆINSKOM SUDU U ĐAKOVU ODASLANO:

U 20 dana još 35 prijedloga
za ‘jednostavni stečaj‘!

3

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE

Odana počast stradalima
na Kumanovoj ciglani