Osijek
JE LI GRAD “PREGLASAN”?

Tramvajski promet i obilaznica
najveći izvori buke u Osijeku
Objavljeno 23. travnja, 2019.
Uskoro će novi akcijski plan upravljanja bukom biti na savjetovanju s javnošću, najavljuje pročelnica Ljiljana Belajdžić

Posljednja je karta buke za grad Osijek objavljena u srpnju 2014. godine, a obuhvaćala je buku cestovnog, tramvajskog, željezničkog i industrijskog prometa. Tom je studijom vrijednom 467 tisuća kuna utvrđeno kako su najtiši dijelovi Osijeka Sjenjak i Vijenac Ivana Meštrovića, odnosno stambena naselja koje ne presijeca mnogo prometnica, a najviša razina buke, usred dana, zabilježena je u Strossmayerovoj ulici.

Buka je sastavni dio našeg života, osobito ako živimo u urbanim gradskim sredinama. Kada govorimo o utjecaju okoliša na zdravlje ljudi, po svojim se štetnim posljedicama nalazi odmah iza onečišćenja zraka. Strateške karte buke i akcijski planovi usklađuju se stoga trajno s izmjenama u prostoru, a obvezno se obnavljaju svakih pet godina od dana izrade, odnosno od dana odobravanja, stoji u Zakonu o zaštiti od buke (NN 30/2009).

"Strateške karte i budući akcijski plan zaštite od buke, koje trebaju donijeti svi hrvatski gradovi, pa tako i Osijek, nadamo se, uvod su u uključivanje problematike buke u prostorno i prometno planiranje, čega sada nema", izjavio je voditelj projekta, dr. sc. Alan Štimac. Je li se nešto promijenilo u posljednjih pet godina, upitali smo pročelnicu Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljanu Belajdžić:

Karta buke
"Sukladno zakonskoj regulativi za gradove koji imaju više od 100.000 stanovnika, Grad Osijek trenutno je u završnoj fazi cjelokupnog procesa koji se sastoji od izrade strateške i konfliktne karte te akcijskog plana upravljanja bukom na svom administrativnom području. Očekujemo da će nacrt završnog dokumenta biti spreman za koji tjedan kada ćemo započeti postupak savjetovanja s javnošću. Izrada ovog strateškog dokumenta ne odnosi se samo na prometnu buku, nego obuhvaća i druge izvore buke (cestovni promet, pružni promet, industrijske pogone i postrojenja). Prethodnom je strateškom kartom buke ustanovljeno da do određenih prekoračenja buke na području Osijeka dolazi najviše u sektoru prometa, i to pružnog (tramvaji) i cestovnog, posebno na području obilaznice oko Osijeka. Grad Osijek surađuje s Hrvatskim cestama koje su svjesne da postavljeni bukobrani nisu dovoljno učinkovito sredstvo te će u doglednom području na određenim dionicama obilaznice postaviti više i učinkovitije bukobrane. Što se tiče buke od tramvajskog prometa, Gradski prijevoz putnika započeo je s projektom modernizacije tramvajske mreže u sklopu čega će se nabaviti i novi niskopodni tramvaji čije će korištenje imati učinak na smanjenje buke", istaknula je Belajdžić.

Rijetko "na najjače"
Što se tiče buke izazvane različitim priredbama i manifestacijama na otvorenome, pročelnica poručuje kako se u Gradu trude pronaći balans između kulturnog života u Osijeku i mira svih građana. "Gradsko vijeće Grada Osijeka 2010. godine donijelo je Odluku o dopuštenim razinama buke prilikom održavanja javnih skupova, razonode, zabavnih i drugih aktivnosti na području grada Osijeka na temelju kojeg se za određene manifestacije odobrava prekoračenje buke. Za razliku od nekih drugih gradova kao što su Zagreb, Zadar i Split koji većim dijelom godine imaju učestale manifestacije, u Osijeku su te manifestacije ograničene na određeno razdoblje tijekom ljetnih mjeseci. Ove nam je godine plan i revidirati postojeću Odluku kako bismo jasnije definirali lokacije, vremena i razine buke, a sve u skladu sa strateškim dokumentima koji će biti doneseni", zaključila je Belajdžić.

Ema Nenadić
NEGATIVAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE LJUDI
Kako navode na internetskim stranicama HZJZ-a, buka negativno utječe na svakodnevne aktivnosti ljudi, sporazumijevanje, učenje, slušanje, koncentraciju i druge mentalne aktivnosti. Izaziva neraspoloženje, razdražljivost, nemir, smetnje mentalnog zdravlja i ponašanja, umor i nesanicu. Izloženost intenzivnoj buci ima izravan utjecaj na zdravlje ljudi, odnosno izravno prouzročava oštećenje sluha, dok neizravno buka utječe na zdravlje mnogih organa i tjelesnih sustava kao što su živčani i krvožilni sustav, probavni te hormonski sustav, a može dovesti i do metaboličkih te endokrinoloških poremećaja.
OSJETLJIVOST
Buka na čovjeka djeluje izravno i neizravno. Osjetljivost na buku je individualna te ovisi o razini i frekvenciji buke, kao i dužini izloženosti. Može izazvati manje i prolazne smetnje, ali i trajna oštećenja. Ona općenito narušava kvalitetu života i zdravlja ljudi.
Studijom iz 2014. godine bilo je utvrđeno kako su najtiši dijelovi Osijeka Sjenjak i Vijenac Ivana Meštrovića
Možda ste propustili...

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

Najčitanije iz rubrike