Crna kronika
PRESUDA PREKRŠAJNOG SUDA DONJI MIHOLJAC

Taksisti iz Zagreba prevozili Pakistance iz Vinkovaca, osuđeni na uvjetne kazne
Objavljeno 23. travnja, 2019.
DONJI MIHOLJAC - Dvojica zagrebačkih taksista osuđena su na uvjetne kazne zbog prijevoza osam Pakistanaca koji su 2017. kroz šumu ilegalno ušli u Hrvatsku.Prekršajni sud u Osijeku, Stalna služba u Donjem Miholjcu, nepravomoćno je osudio Gorana Zukanovića (25) i Josipa Bandića (30) na 15 dana zatvora, zamijenjeno uvjetnom kaznom, i to da u zatvor neće ako u sljedećih godinu dana ne počine jedan ili više prekršaja za koje im je izrečene ista ili teža kazna od izrečene ovom uvjetnom osudom. Uz uvjetnu kaznu obojica za svakog od po četiri Pakistanca koje su prevozili moraju platiti po 2000 kuna kazne, odnosno ukupno 8000 kuna svaki. Novac moraju uplatiti u roku od 60 dana od pravomoćnosti presude, a ako u spomenutom roku uplate dvije trećine novčane kazne, smatrat će se da je kazna u cijelosti plaćena.

Optužnicom se zagrebački taksisti terete da su 23. srpnja 2017. u 2.15 na županijskoj cesti u Ulici Josipa Kozarca bb u Koški pomagali državljanima treće zemlje koji su nezakonito ušli u Hrvatsku u tranzitu preko Hrvatske. Taksisti su vozilima zagrebačkih registracija došli u Vinkovce gdje su istoga dana ukrcali i prevozili osam državljana Pakistana. Svaki je u vozilo primio po četvoricu. U uspješnom prijevozu preko hrvatskog teritorija spriječili su ih prometni policajci koji su ih, u redovnoj kontroli prometa, te noći zaustavili u Koški.

Tijekom dokaznog postupka ispitani su policajci koji su zaustavili taksiste, no ni jedan okrivljeni nije se pojavio. Policajci koji su vozila zaustavili u Koški izjavili su da su na vozilima na vratima bili natpisi TAXI te da su nakon što su vidjeli strance u njima obavijestili šefa u Policijskoj postaji Našice koji je došao sa specijalnim vozilima kojima su strance prevezli u postaju, a taksiste zajedno s njihovim vozilima prevezli su policajci.

U policijskoj postaji policajac zadužen za nezakonite migracije, uz službenog prevoditelja, doznao je da su šest dana ranije, 17. srpnja 2017., iz Šida u Srbiji na nepoznatom šumskom predjelu nezakonito i izvan obilježenog graničnog prijelaza, koji se za to područje nalazi u Tovarniku, ilegalno i bez ikakvih dokumenata Pakistanci prešli državnu granicu te pješice došli u Vinkovce. Ondje su na željezničkom kolodvoru ušli u taksije kojima su upravljali Zukanović i Bandić i uputili se prema zapadu s namjerom da odu u Njemačku. Taj dio priče potvrdili su i taksisti kada su ih našički policajci pitali tko su ti ljudi u njihovim vozilima. Taksisti su kazali da su strane državljane pokupili na vinkovačkom željezničkom kolodvoru te da su po njih došli iz Zagreba. Dodali su i da su ugovorili cijenu prijevoza s nepoznatom ženskom osobom na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, i to po cijeni od po jedan euro za prijeđeni kilometar.

Sudac je određujući kaznu u cijelosti poklonio vjeru iskazu ispitanih policajaca, koji se temelji na neposrednom zapažanju, cijeneći ih uvjerljivim, iscrpnim i međusobno suglasnim, te suglasnim s drugim provedenim dokazima, odnosno obrascima na koje su državljani Pakistana dali svoje osobne podatke.

Prilikom izbora vrste i mjere kazne Goranu Zukanoviću, sudac je cijenio sve okolnosti te mu je izrekao kaznu u trajanju od petnaest dana smatrajući da je kazna razmjerna stupnju krivlje i društvenoj opasnosti djela i svrsi kažnjavanja. Inače, za taj prekršaj propisana je kazna do 60 dana i 23.000 kuna za svakog potpomognutog državljanina treće zemlje. Sud je smatrao da je dovoljna uvjetna kazna dostatna s obzirom na to da Zukanović nije prethodno osuđivan. Novčana kazna smanjena je jer je sud smatrao da će se i ovako ublaženom kaznom postići svrha kažnjavanja te da će se Zagrepčanin ubuduće kloniti činjenja ovakvih i sličnih prekršaja, a primijenjen je i institut izvanrednog ublažavanja novčane kazne zbog proteka vremena od počinjenja prekršaja. Iz istih razloga smanjene su kazne i Josipu Bandiću. Našički policajac zadužen za nezakonite migracije kazao je na sudu da je prema državljanima Pakistana, nakon operativne obrade, postupano prema Zakonu o strancima, odnosno policajci su ih vratili u Srbiju odake su nezakonito i ušli u Hrvatsku.
Sandra Lacić
Taksisti su ugovorili cijenu prijevoza sa ženskom osobom na zagrebačkom Trgu za jedan euro po kilometru.
Možda ste propustili...

HTIO IH PRODAVATI NA ZAGREBAČKOM PODRUČJU

Zaplijenjeno gotovo 300.000 tableta, uhićen 27-godišnjak

NOVE ŽRTVE KIBERNETIČKIH KRIMINALACA

Lažne SMS poruke stajale ih tisuća eura

Najčitanije iz rubrike