Kultura
NATJECANJE ZA MLADE PIJANISTE "DORA PEJAČEVIĆ"

Osijek je 11. put domaćin elitnoga EPTA natjecanja
Objavljeno 23. travnja, 2019.
U Osijeku će se od 23. do 27. travnja održati XI. EPTA međunarodno natjecanje za mlade pijaniste Dora Pejačević, a domaćin je Glazbena škola Franje Kuhača Osijek, koja već 20 godina organizira ovo natjecanje s Međunarodnom organizacijom klavirskih pedagoga (EPTA). Natjecanje se održava bijenalno od 1999., a od ove godine nosi ime jedne od naših najpoznatijih hrvatskih skladateljica, Dore Pejačević.


Ovogodišnje EPTA natjecanje najbrojnije je od osnutka; prijavljeno je čak 49 natjecatelja raspoređenih u četiri starosne kategorije (do 11, 13, 16 i 19 godina), a dolaze iz deset zemalja: Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Estonije, Italije, Rusije i Velike Britanije. Ocjenjivački sud sastoji se od eminentnih pijanista i pedagoga s priznatim međunarodnim karijerama: Goran Filipec (Hrvatska), Ida Gamulin (Hrvatska), Marco Giovanetti (Italija), Oliver Kern (Njemačka) i Natalia Trull (Rusija). Organizacijski je odbor na čelu s predsjednicom Sunčanom Bašić i predsjednicom natjecanja, red. prof. Idom Gamulin vratio kategoriju natjecatelja do 11 godina i mlađi, koja je postojala u prvim EPTA natjecanjima. Natjecanje otvara A kategorija. Iste večeri, u 19.30 sati svečano je otvorenje u Arheološkom muzeju u Osijeku, uz recital Kostandina Tashka, pobjednika C kategorije 2017. Student 3. godine na tršćanskom glazbenom konzervatoriju Giuseppe Tartini, dobitnik je mnogih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, redovito pohađa majstorske tečajeve renomiranih pedagoga.
U srijedu slijedi B kategorija, a u četvrtak nastupa C kategorija. Posljednja D kategorija podijeljena je u dvije etape - prva se održava u petak, a druga u subotu. U subotu navečer završni je koncert nagrađenih natjecatelja, u 19 sati. Natjecanje i završni koncert održavaju se u Dvorani Glazbene škole, a ulazak je slobodan. D. Maras/G. Šenk
SLUŽBENE NAGRADE ZA POBJEDNIKE
Službene novčane nagrade dodjeljuju se pobjednicima kategorija (I. nagrada s najviše osvojenih bodova u kategoriji). Dijele se i posebne: nagrada EPTA-e - nastup na koncertu laureata, nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu hrvatskog skladatelja u B, C i D kategoriji, nagrada Dora Pejačević za najbolju izvedbu zadane minijature D. Pejačević, diploma Ira Švarc za najbolju izvedbu skladbe J. S. Bacha te diploma Jurica Murai za najbolju izvedbu Haydna, Mozarta ili Beethovena.
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente