Regija
BLAGOSLOV HRANE I MISA U VINKOVCIMA

Pranjić: Neka nam ovaj Uskrs bude radostan i blagoslovljen!
Objavljeno 21. travnja, 2019.

VINKOVCI

Na svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova u nedjelju, 21. travnja, u središnjoj vinkovačkoj crkvi sv. Euzebija i Poliona ranu misu i blagoslov hrane predvodio je domaći župnik mons. Tadija Pranjić.

Na početku mise rekao je kako u životu Katoličke Crkve i vjernika postoji jedan dan i jedno jutro koje je najsretnije, najveselije, jutro u kojem čovjek osjeća radost i sreću što vjeruje u Krista i to u Krista raspetoga i uskrsnuloga.

- Želio bih danas da mi kao narod, mi Hrvati, o blagadnu Uskrsa 2019. u svojoj duši osjetimo onu duboku istinsku radost i ponos, što smo ostali vjerni na životnom putu Isusa Krista. Od onih dalekih stoljeća kada smo umorni od dugih lutanja, hodanja europskim bajkama i prostranstvima i došli na ove prostore koje nam je Bog odredio i Božja providnost, tu smo zastali i susreli nekoga koga smo odmah na početku zavoljeli. Znamo dobro da nam je često puta bilo jednako kao i Isusu Kristu, nismo mi samo na našem životnom putu imali Uskrse i Uskršnja jutra kao što to nije imao niti Isus Krist. Kroz dugu časnu povijest ostali smo uvijek vijerni njemu i na njegovom Križnom putu i na drvetu Velikoga petka i mi smo imali puno Velikih petaka u našim osobnim životima, kao i naš narod. Ponovo smo se ustajali nošeni snagom vjere, mi vjerujemo u Boga, vjerujemo u Isusa Krista Spasitelja svijeta, kome se nikada nismo iznevjerili, koga smo priznali svojim Spasiteljem. Njegovu smo majku uzeli kao svoju majku i kao svoju zaštitnicu, da nas ona prati i čuva. Mi smo na našem životnom putu pratili Isusa Krista i do agonije Velikog petka, ali smo znali i vjerovali i tu vjeru danas ispovijedamo, ta vjera nas je nosila, čuvala i spasila do dana danjašnjega. To svijetlo nije mogla ugasiti tama Velikoga petka, kao što opisuju Evanđelisti. U trenutku Isusova umiranja zemlja se potresla i sunce je bilo u pomrčini, sam je Bog posvjedoćio da se radi o sinu Božjem, ali to nije bio njegov kraj, nego je kraj bio u ovakvom jednom ranom Uskrsnom jutru. Uvijek je znao govoriti: ''Istina bit ću pogubljen i bit ću razapet, ali treći dan ću usksrnuti'. Da nije Isus Krist uskrsnuo, kaže i apostol Pavao, naša bi vjera bila uzaludna, ali mi znamo i vjerujemo i tu vjeru uvijek ispovijedamo, rekao je mons.Tadija Pranjić.
 
Na kraju svete mise mons. Tadija Pranjić okupljenim vjernicima je poslao poruku:

- Budimo  radosni, ponosni i veseli  što smo katolici i što se naš narod može dičiti Katoličkim imenom i to ime sačuvajmo i predajmo našim nasljednicima, našoj djeci. Smrt nije konačnica, smrt je samo jedan događaj, jedan prijelaz, postoji drugi život, postoji Uskrnuće. Neka nam ovaj Uskrs bude radostan i blagoslovljen, zaključio je mons. Tadija Pranjić.

Pjevanje na misnome slavlju predvodio je domaći Zbor gospođa u prepunoj vinkovačkoj crkvi.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAMJENA CRVENOG MAGACINA NIJE DEFINIRANA

Razorena građevina sada čeka privatne investitore

2

OPĆINSKOM SUDU U ĐAKOVU ODASLANO:

U 20 dana još 35 prijedloga
za ‘jednostavni stečaj‘!

3

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE

Odana počast stradalima
na Kumanovoj ciglani