Regija
USKRS U ĐAKOVU

Na Uskrsni ponedjeljak biskupsko ređenje mons. Ivana Ćurića
Objavljeno 21. travnja, 2019.

ĐAKOVO

U Uskrsno jutro brojni su Đakovčani i ove godine pohrlili na tradicionalni blagoslov  jela u katedrali.  S košarama s uskrsnom kuhanom šunkom, jajima,  mladim lukom i dr. vjernici su ispunili prvostolnicu, a brojni na blagoslov jela čekali vani, ispred crkve, stojeći sve do Strossmayerovog trga.
Misu s blagoslovom jela predvodio je župnik župe Svih svetih vlč. Tomislav Ćorluka, posvetivši propovijed simbolici praznoga Isusovog groba u Uskrsno jutro čime se dogodila pobjeda života nad smrću, svjetla nad tamom.
Središnje misno slavlje u katedrali predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić koji je u svojoj uskrsnoj čestitci, uz ostalo, istaknuo da suvremeni čovjek kao da je još uvijek ostao zarobljen u tami Velikog petka.

– Sebičnost, korupcija, zatvorenost pred darom života, nasilje nad ženama, djecom ili onima koji misle i vjeruju drugačije, mržnja kojom se natječu mnogi u vrijeđanju neistomišljenika,  strah od budućnosti… sve to postalo je glasno  poput urlanja onih  koji su vikali „Raspni ga, raspni!“, rekao je u ovogodišnjoj uskrsnoj poruci Hranić.

Uskrsno jutro osvanulo je u Đakovu, uz ostale, sa žuto-bijelom papinskom zastavom pred Nadbiskupskim dvorom i okićenim glavnim ulazom u katedralu, a u povodu biskupskog ređenja pomoćnog biskupa đakovačko-osječkog mons. Ivana Ćurića u Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja, u 16,30, u katedrali. Glavni zareditelj je đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, a suzareditelji vrhbonsanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić i đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić u zajedništvu s ostalim nazočnim nadbiskupima i biskupima.  S.Župan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike