Regija
ORAHOVAČKI VATROGASCI

Nastavili tradiciju čuvanja Isusovog groba na Veliku subotu
Objavljeno 20. travnja, 2019.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Orahovica nastavilo je s tradicijom čuvanja Isusovog groba na Veliku subotu. Ovo je već pet godina za redom kako je ovaj starinski, hrvatski običaj održan u crkvi Našaća svetog križa u Orahovici, a inicirao ga je dugogodišnji orahovački vatrogasac, danas predsjednik DVD-a Orahovica Mato Orina.

- Ovo je jedan prekrasan običaj koga se sjećam iz djetinjstva i oduvijek mi je bila želja da i ja kao vatrogasaca budem na straži. Eto, danas ne mogu biti ponosniji, čuvam ja, moja supruga i  unuk, a sin je zapovjednik koji obavlja smjenu straže. Drago mi je da su kolege vatrogasci iz cijele naše Zajednice već godinama s nama u ovom prekrasnom događaju, rekao je Orina.

U čuvanju Isusovog groba ove godine sudjelovalo je 32 vatrogasaca koji su tijekom cijelog dana bili na straži.

- Sjećam se prošle godine kada sam bio na straži, na molitvu je došla jedna od mojih starih učiteljica iz škole i kada je vidjela nas u svečanim vatrogasnim odorama da čuvamo grob Isusa Krista, žena se uz molitvu rasplakala. Što čovjeku više treba. Ponosni smo jer smo svake godine dio ovog lijepog događaja, kaže predsjednik DVD-a Stara Jošava Dalibor Saher. 

Posebno je lijepo vidjeti žene u svečanim odorama na straži, a tradiciju ženskog stroja ove godine sačuvale su Suzana Grgurić, Marija Orina i Lidija Čalić.

- Pvi sam puta ove godine u čuvanju i osjećaj je doista predivan. Za mene je to jedna velika čast i ponos. Prije svega je ponos biti vatrogasac, a kada sam čula da moji kolege imaju sada već tradiciju čuvanja Isusovog groba, odmah sam se prijavila. I evo za prvi sam puta u straži bila sa suprugom Marijom što je još jedan osjećaj više, zaključila je Lidija Čalić.  

Vladimir Grgurić  

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana