Mozaik
KREATIVNE IDEJE

Šaran je idealna obiteljska delicija blagdanskih dana
Objavljeno 20. travnja, 2019.
Ideje i recepte s nama je podijelila blogerica Maja Božičanin, rođena Orahovčanka

Najčešća hrana uoči blagdana je riba na milijun načina, bila ona morska ili slatkovodna. Slavonci se znaju u posne dane odlučiti za morsku ribu, no ipak rijetko, jer ona slatkovodna prvi je izbor, a najčešće to bude šaran.

Najlakše je zapravo zakuhati dobar fiš-paprikaš ili nabosti šarana na rašlje pa ispeći, možda čak i na roštilj, no mnogi ne znaju da se riba, posebno šaran, može pripremiti na puno načina. Ovom pričom pokušat ćemo vam pokazati pripremu šarana na razne načine, a koga pitati doli one koji se bavi istraživanjem jela i raznih recepata. Riječ je dakako o gastroblogerima. Ovaj put svoje ideje i recepte s nama je podijelila gastroblogerica, rođena Orahovčanka, Maja Božičanin.

- Izdvojila bih uskrsnu salatu, koja se pravi od maslačkova cvijeta ili matovilca, koje treba oprati i posušiti. Potom je potrebno zdrobiti lješnjak na krupnije komade, narezati rotkvice i luk na kolutove, kao i kuhano jaje. Filet dimljenog šarana narezati na manje komade, složiti salatu i po njoj rasporediti sve sastojke, začiniti bučinim uljem i s malo limunova soka, posoliti i popapriti svježe mljevenim paprom. Potom je zanimljiv umak odnosno tartar od dimljenog šarana u koji ide filet dimljenog šarana, mladi luk (može i ljubičasti), svježa crvena paprika, peršin list, kapari, bučino ulje, svježe mljeveni papar, sol, kavijar i klice za ukrašavanje te prepečeni kruh. Iskidajte rukama ili vilicom filet dimljenog šarana, nasjeckajte povrće i dodajte ribi, začinite uljem i začinima i dobro promiješajte kako biste dobili finu smjesu. Omjere nisam namjerno pisala jer i sama ovu deliciju uvijek radim "odokativno". Tartar servirajte s pomoću kalupa na tanjur uz prepečeni kruh i malo kavijara, klica i mikrozelenja koje će dodatno upotpuniti ovaj predivan okus. Preporučam poslužiti uz Silvanac zeleni - kaže Maja te otkriva kako priprema još niz delicija od šarana kao što je dimljeni šarana na podvarku. Kao jednu od također poznatih delicija orahovačkog kraja ističe dimljeni šaran na zapečenom grahu.

- Zapečeni grah prava je delikatesa i omiljeni prilog tradicionalne kuhinje. Osobno ga obožavam zbog pikantnosti i rado ga služim uz roštilj kobasice i dimljeni buncek. Nije tajna kako se grah i dimljeni komadi oduvijek slažu i daju poseban ‘šmek‘, pa zato idem korak dalje i pravim ga u još delikatesnijoj varijanti, ovaj put s dimljenim šaranom. Recept je vrlo jednostavan, važno je samo da nabavite grah tetovac (onaj bijeli krupni) i dobru mljevenu papriku. Natopite grah preko noći u većoj posudi vode. Isperite drugi dan i stavite kuhati cca 1,5 sat skidajući pjenu za vrijeme vrenja. Na vreloj masnoći popržite sjeckani luk. Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Procjedite skuhani grah, ali nemojte baciti svu vodu od kuhanja. Pomiješajte grah s lukom i kratko propirjajte, dodajući vodu od kuhanja koja će dati sočnost ovom prilogu i grah neće ostati suh nakon pečenja. Dodajte začine, papriku, sol i svježe mljeveni papar. Moj osobni pečat ovog jela je tucana makednoska paprika "bukovac" koju redovito dodajem u ovakva jela. Na našim tržnicama možete nabaviti baranjsku tucanu papriku, koja je također dobra. Prebacite grah u dublju posudu za pečenje u pećnici i zapecite cca 20 minuta. Poslažite na grah file dimljenog šarana i pecite još cca 15 minuta. Dobar tek! - zaključila je Maja.

Vladimir Grgurić
Kao jednu od također poznatih delicija orahovačkog kraja ističe dimljenog šarana na zapečenom grahu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike