Osijek
PRAZNE NEKRETINE DOBIVAJU NOVE VLASNIKE

Država u Osijeku prodaje čak 42 stana i 22 lokala
Objavljeno 20. travnja, 2019.
Kao najatraktivnija nekretina istaknuo se stan (36 m2) u Ulici I. G. Kovačića

Prema najavi ministra Zdravka Marića prilikom njegova posjeta Osijeku u prvim danima 2019., konačno se krenulo s rješavanjem gorućeg osječkog problema, onog vezanog uz državne stanove i poslovne prostore koji "zjape" prazni, godinama prepušteni sami sebi.

U prodaji su se tako od početka ove godine našla čak 42 stana i 22 poslovna prostora. Samo je Ministarstvo državne imovine unutar jednog mjeseca objavilo dva natječaja za prodaju stanova u Osijeku. U okviru prvoga prodavalo se njih 14. Prema omjeru cijene i atraktivnosti lokacije među njima su se istaknule dvije - stan na početku Ružine ulice, koji se prodavao za samo 280 eura za "kvadrat" i stan na Vij. Ljube Babića, koji se nudio po cijeni od 400 eura za četvorni metar. Za usporedbu, cijena stanova u stambenih zgradama u Ružinoj ulici iznosi u prosjeku 1100 eura po četvornom metru. Kao naskuplja nekretnina od svih, tu se istaknuo stan u Ulici I. G. Kovačića 17, površine 36,18 četvornih metara, za koji je početna cijena iznosila 145 tisuća kuna, odnosno približno 542 eura za "kvadrat". Riječ je o stanu specifikacija kakve su najtraženije na tržištu, a u ovoj četvrti, posebno s obzirom na to da je riječ o lokaciji, s jedne strane, u neposrednoj blizini obaju studentskih domova, a s druge strane i nedaleko od KBC-a Osijek - jednosobnom stanu u prizemlju, s kuhinjom, kupaonicom i pripadajućom drvarnicom. Za ovu je nekretninu bila najveća borba - licitiralo je čak 14 osoba, a stan je na kraju prodan za 190 tisuća kuna.

Garaže "planule"
Ministarstvo državne imovine trenutačno pak oglašava prodaju još 11 nekretnina u Osijeku. Među njima su i dvije lokacijski izuzetno atraktivne. Stan u Tvrđi, u Firingerovoj ulici, površine 44,17 "kvadrata" s početnom cijenom od 109.300 kuna, odnosno za samo 330 eura po četvornome metru. Iako je u derutnom stanju, na račun lokacije, cijena je i više nego atraktivna. Druga je stan na Šetalištu P. Preradovića 7 od 42,19 "kvadrata", koji se prodaje za početnu cijenu od samo 141.000 kuna, odnosno 445 eura po četvornom metra. Ove je stanove još uvijek moguće razgledati, a ponude se mogu predati do 9. svibnja.

Također, država u Osijeku prodaje i poslovne prostore. Od početka godine do 21. veljače prodavalo se 11 nekretnina. Najatraktivnija je svakako bila ona na adresi Gundulićeva 66, koja je u konačnici prodana po najvišoj cijeni od svih ponuđenih. I zbog lokacije i zbog stanja u kojemu se nalazi. Riječ je o poslovnom prostoru površine 20,61 četvornih metara za koji je početna cijena iznosila 76.600 kuna, a za koji se kupac obvezao platiti 85.511,99 kuna. Najveći interes Osječani su pak pokazali za dvije nekretnine na Gornjodravskoj obali. I to očekivano, s obzirom na to da je riječ o garažama koje se nalaze podno velikog stambenog kompleksa u kojemu na jedna stan dolazi minimalno jedan automobil te je u prvoj zoni naplate parkiranja.

U gradskom središtu
Drugi natječaj za poslovne prostore, koji je upravo zaključen (18. travnja), također je u ponudi imao 11 poslovnih prostora. Više od polovine ponuđenih nekretnina u Osijeku nalazi se u središtu gradu, na reprezentativnim lokacijama. Svakako najatraktivniji od njih je poslovni prostor na Trgu Ivana Pavla II. površine 17,11 četvornih metara, koji se prodaje po početnoj cijeni od 94.700 kuna, odnosno za 748 eura po kvadratu. Riječ je o najskupljem poslovnom prostoru u ponudi, no isto tako i prostoru koji je već neuspješno prodavan. Hoće li u ovome krugu prodaje državne imovine ipak biti prodan, ostaje vidjeti. U središtu grada prodaje se, za visoku početnu cijenu od 214 tisuća kuna, i nekretnina na Gornjodravskoj obali 93, također u prizemlju, površine 54,30 kvadrata. Tu je i atraktivan prostor površine 125,05 četvornih metara u podrumu Ribarske, čija je početna cijena 285 tisuća kuna, odnosno 308 eura po "kvadratu".

Paralelno, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u ožujku je oglasio prodaju tri stana - dva u Drinskoj ulici i jedan u Opatijskoj, a u travnju njih čak četrnaest.

Ivana Solar
HZMO najviše stanova nudi u Drinskoj
Najveći se broj stanova iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, ponuđenih na prodaju, nalazi u Drinskoj ulici na kućnom broju 10, u neposrednoj blizini Doma za stare i nemoćne, zgradama u nizu obloženim fasadnom opekom. Svi su slične, manje kvadrature i početne cijene. Uz to, HZMO je na ponudu stavio i osam stanova na Jugu 2, dva u Medulinskoj i sedam u Opatijskoj ulici. Ipak, u oba “kruga” prodaje svakako je najatraktivnija nekretnina stan u Krežminoj ulici površine 76,33 “kvadrata”, čija je početna cijena 312 tisuća kuna, odnosno 545 eura po četvornom metru. Kao i u slučaju stana u Ulici Ivana Gorana Kovačića, za ovaj se, s obzirom na lokaciju i površinu, očekuje najveći interes Osječana, te u konačnici bar za trećinu viša cijena. Ovaj je natječaj otvoren do 13. svibnja. Uz najavu kako nije posljednji.
Ovo je odlična prilika za obrtnike i male poduzetnike da si pribave poslovni prostor po povoljnoj cijeni.
rješenje
NEKRETNINE NEĆE ZJAPITI PRAZNE
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike