Osijek
OSJEČKE ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Aktivnosti će biti pretežito usmjerene djeci i mladima
Objavljeno 20. travnja, 2019.

Ured za udruge Republike Hrvatske objavio je sredinom proteklog tjedna rezultate natječaja "Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije", koji u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje osigurava iznos od 31,5 milijuna kuna za dvije grupe organizacija civilnog društva. Među 16 projekata, za koje je u drugoj grupi odobreno financiranje, pronašli su se i oni dviju aktivnih osječkih udruga, koje će aktivnostima usmjerenima ponajprije djeci i mladima pokušati pridonijeti održivom razvoju i osnaživanjem demokracije u RH.

Naime, Volonterski centar Osijek (VCOS) za projekt "Vrline znanja - ulaganje u ljude i zajednice" zavrijedio je sredstva u iznosu od čak 1,17 milijuna kuna, a Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek za projekt "Obrazovanje za održivi planet" dobit će nešto više od milijun kuna. Zanimljivo je kako će ove udruge upravo u projektu "Vrline znanja" dodatno surađivati, a nakon objavljene odluke Ureda za udruge, sada očekuju potpisivanje ugovora o financiranju, dok će potom sljedećih mjeseci pripremati cjelokupne projekte kako bi uoči nadolazeće školske godine, ujesen počeli realizaciju aktivnosti.

- Vrlo smo zadovoljni dobivenim sredstvima, naročito zbog činjenice da je posljednjih godina bilo vrlo malo natječaja za organizacije civilnog društva, a još manje natječaja koji su odgovarali onomu što mi radimo. Stoga smatramo da je ovo veliki uspjeh i podržavamo ovakav dodatni angažman Ureda za udruge - upozorava Nikoleta Poljak, voditeljica programa razvoja civilnog društva i demokracije VCOS-a, zaključujući da je ovime dokazano kako osječke organizacije civilnog društva, pokraj međusobne povezanosti, imaju ideje za kvalitetne projekte.

- U sklopu projekta "Vrline znanja" ćemo u partnestvu sa Zakladom Slagalica, udrugom Zeleni Osijek, Gradom Osijekom, OŠ A. G. Matoš iz Čačinaca i osječkom Medicinskom školom provoditi aktivnosti u ruralnim sredinama, obuhvaćajući 150 učenika i 10 nastavnika osnovnih škola, koji će dobiti informacije o važnosti i mogućnostima volontiranja, dok ćemo pokraj edukacije o demokraciji "Demo akademija", i mlade potaknuti na održivi razvoj i inicijative u društvu - otkriva Poljak, naglašavajući kako će različiti materijali, koji će se razvijati u sklopu projekta "Vrline znanja", naposljetku biti dostupni i ostalim građanima zainteresiranima za održivi razvoj. M. Mandić
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike