Osijek
UČENJE HRVATSKOG ZNAKOVNOG JEZIKA

Novi komunikacijski posrednici
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Jedan od projekata koji cilja na bolju zapošljivost dugotrajno nezaposlenih osoba jest onaj s naslovom "Nova znanja za nova zanimanja" Hrvatskog društva stručnih komunikacijskih posrednika za gluhe osobe koji se provodi u Osijeku, Šibeniku, Rijeci i Zagrebu. U sklopu ovog projekta osposobljavaju se novi komunikacijski posrednici koji će biti od pomoći i potpore gluhim i nagluhim osobama. Ovaj se projekt ostvaruje zahvaljujući novcu iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa 2014.-2020. Svaki mjesec tijekom godinu dana odvija se ciklus od tri predavanja. Nama se učinilo najzanimljivijim ono o lingvistici hrvatskog znakovnog jezika koje je održala Dorijana Kavčić, diplomirana lingvistica iz Zagreba.

Znakovni je jezik jedan od prirodnih jezika svijeta koji omogućuje komunikaciju, izražavanje misli i osjećaja kao i organizaciju činjenica objektivne stvarnosti unutar zajednica gluhih osoba, istaknula je Kavčić. Dodala je kako uz zvukovni jezik postoji i komunikacija uporabom ručne abecede koja može biti jednoručna i dvoručna. Osim nje postoji i mogućnost znakovno-oralne komunikacije koja se također pojavljuje u životnoj praksi. U takvom se komunikacijskom modelu iz znakovnog jezika uzima samo leksik, dakle pojmovi ili ključne riječi, a govorni dio slijedi logiku hrvatskog jezika kakav koriste osobe koje čuju. Kavčić je istaknula i osnovne poteškoće vezane uz status hrvatskog znakovnog jezika, nepostojanje odgovarajuće stručne i znanstvene literature, kao i sveučilišnog studija. Ipak, veliki je pomak bilo donošenje Zakona o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba iz 2015. U njemu se kaže kako je riječ o samosvojnom jezičnom sustavu s vlastitim gramatičkim pravilima koji je potpuno neovisan o jeziku osoba koje čuju. Ovaj zakon ističe pravo osoba oštećenog sluha na uporabu hrvatskog znakovnog jezika i uslugu komunikacijskog posrednika. Upravo spomenuto osposobljavanje ima za svrhu povećati broj stručnjaka tog profila koji bi trebali biti na raspolaganju gluhim i nagluhim osobama. D. Celing
MLADA ZNANSTVENA GRANA
Lingvistika znakovnog jezika vrlo je mlada znanstvena grana. Onaj tko je prvi ponudio sustavnu lingvističku analizu (američkog) zvukovnog jezika bio je sveučilišni profesor William Stokoe 1960. Prema uzoru na druge znakovne jezike nastao je i hrvatski znakovni jezik. Riječ je o sustavu vizualnih znakova koji, uz pomoć posebnog položaja (oblika šake), orijentacije, položaja i smjera pokreta ruke, tvore smisao riječi. Među onima koji ga je prvi stručno opisao bio je Antun Zimmermann, gluhi profesor matematike.
Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana