Regija
BROJNE SOCIJALNE MJERE

Vukovar daje 15 milijuna kuna za pomoć građanima
Objavljeno 20. travnja, 2019.
Iz Grada Vukovara navode kako će nakon dopunskog natječaja sve stipendije biti dodijeljene
VUKOVAR

Grad Vukovar na godišnjoj razini već godinama za socijalne i demografske mjere osigurava u proračunu 14 do 15 milijuna kuna.

Prema riječima dogradonačelnika Marijana Pavliček, riječ je o respektabilnom iznosu, a brojnim mjerama nastoje pokriti potrebe svih kategorija društva, od najmlađih do najstarijih sugrađana.

- Odlučili smo se pomagati sugrađanima, no osim socijalnih, imamo i značajan broj demografskih mjera, među kojima se ističu jednokratne pomoći za novorođenu djecu te sufinanciranje troškova stanovanja za obitelji s troje i više djece. Osnovnoškolskoj djeci osiguravamo besplatne udžbenike, bilježnice i preobuku, sufinanciramo prijevoz učenicima, a od ove smo godine uveli i stipendije za srednjoškolce koji se obrazuju za deficitarna zanimanja - rekao je Pavliček.

Već godinama gradske vlasti osiguravaju stipendije za studente koji studiraju na području Hrvatske, dok građanima starijima od 65 godina pokrivaju troškove prijevoza autobusom na gradskim linijama, ali i financiraju odlazak pripadnika starije populacije tijekom ljetnih mjeseci u Bizovačke toplice. Socijalno ugroženi građani imaju različite vrste pomoći, uključujući i tzv. uskrsnice, a Grad pomaže i rad pučke kuhinje.

Kada je riječ o novoj mjeri stipendiranja srednjoškolaca koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, u prvom je krugu natječaja stipendije u iznosu od po 400 kuna mjesečno dobilo troje učenika. Još u trenutku potpisivanja ugovora o stipendiranju rečeno je kako nisu iskorištena sva sredstva planirana za stipendiranje učenika i studenata, uz najavu kako će biti raspisan i drugi krug natječaja s blažim kriterijima. Stoga je krajem prošloga mjeseca raspisan dopunski natječaj za 15 stipendija za studente deficitarnih zvanja, 15 za studente ostalih zvanja te za 10 srednjoškolaca za deficitarna zanimanja. Dogradonačelnica Ivana Mujkić potvrdila je kako je odaziv zadovoljavajući.

- I u prvom je krugu natječaja bilo interesa učenika srednjih škola, no problem je bio u tomu što ih većina nije zadovoljila kriterij vezan uz prosjek ocjena. Tada je prag bio postavljen za prosjek ocjena 4, a sada je spušten na 3,5 i dovoljan broj djece ga je ispunio, pa će i te stipendije biti dodijeljene - navela je Mujkić.

Uglavnom je riječ o učenicima trogodišnjih programa obrazovanja, s obzirom na to da su analize pokazale kako Vukovaru nedostaju zidari, tesari, pekari, mesari, obućari i keramičari.

Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike