Regija
ŠLEPERI ZAGUŠILI TOVARNIK I ILAČU

“Ako ne riješe problem, stajemo pred kamione”
Objavljeno 20. travnja, 2019.
U Tovarniku kažu da je stanje “prevršilo svaku mjeru” i za sljedeći tjedan najavljuju mogućnost kratkotrajne blokade prometa
TOVARNIK, ILAČA

Mještanima Tovarnika i Ilače dozlogrdio je teror teških kamiona koji, na putu prema državnoj granici Hrvatska - Srbija, u kolonama prolaze kroz njihova sela, i najavljuju da su spremni "stati pred šlepere" i blokirati promet kako bi se riješila ta za njih nemoguća situacija. "Voljni smo pred njih stati i nijedan kamion iznad 7,5 tona neće proći", kazuju mještani.

"Strava i užas"
Izaći će na cestu, dodaju, i svi poljoprivrednici sa strojevima.

- To stvarno nema smisla, nama su najpreči ljudski životi i sigurnost naše djece, a ovo što se događa je strava i užas - kazuje načelnica tovarničke općine Ruža Veselčić Šijaković. Problemi su najveći vikendom, ali i pred blagdane, pa je prije dva dana kolona kamiona koji su čekali nadomak prijelazu Tovarnik - Šid bila duga 10-ak kilometara, na cesti kod četiri sela - Tovarnika, Ilače, Banovaca, Đeletovaca. Policija nadzire nepreglednu kolonu i kamione drži izvan sela, propuštajući ih prema granici u intervalima.

- Nisu nama problem trgovinski odnosi Hrvatske i Srbije, već veliki kamioni što prevoze vozila i šleperi iznad 7,5 tona na putu za Bugarsku, Tursku... Voze jedan za drugim, automobili se ne mogu ubaciti niti ih zaobići, idu posred ceste, ne zaustavljaju se na crveno na semaforu u centru Tovarnika, a roditelji djecu ne puštaju samu u školu preko ceste jer ne staju ni na pješačkom. Ni u njive ne možemo ući jer nam blokiraju prolaz. Kuće se tresu! To je postalo strašno - ogorčena je općinska načelnica dodajući i da mnogobrojni vozači kamiona "uz put bacaju smeće, uriniraju".

Gube strpljenje
Traje to, dodat će, već nekih dvije godine, i iz Općine Tovarnik obraćali su se Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, zasad bez uspjeha. Riječ je, naime, o državnoj cesti DC46 Vinkovci - Tovarnik - državna granica, gdje je dopušten promet kamiona težih od 7,5 tona.

- Govori nam se da će biti manje radnih mjesta, poput carine i špedicije. Ali mi u našim selima nemamo od tih šlepera u tranzitu "hlade vode", a uništavaju nam ceste, bacaju smeće, stvaraju buku i zagađenje, i opasnost su za mještane, djeca ne smiju izaći na ulicu - ističe Veselčić Šijaković. Reći će i da je stanje takvo da je "prevršilo svaku mjeru", zbog čega ljudi gube strpljenje. Navedena sela u blizini istočne hrvatske granice sa sličnim se problemima suočavaju i u vrijeme godišnjih odmora kada im ceste zakrče nebrojeni automobili "gastarbajtera" na putu kući u Srbiju, Rumunjsku, Bugarsku.... iz zapadnih zemalja Europe.

- Neki od tih silnih šlepera valjda izbjegavaju plaćanje autoceste ili gužve na prijelazu Bajakovo, ali što to nas briga?! - navodi načelnica i za sljedeći tjedan najavljuje medijsku konferenciju, a potom i odluku o blokadi ceste na 15-ak minuta, kao znak upozorenja u kakvim su uvjetima prisiljeni živjeti.

Sanja Butigan
kroz Tovarnik
U 24 SATA PROŠLO OKO 600 KAMIONA
Policija: Zakonski dozvoljen promet
Prema podacima PU vukovarsko-srijemske, jučer ujutro kolona kamiona prema prijelazu Šid bila je oko 3 kilometra. Dok u Općini Tovarnik kažu da “ne vide drugi izlaz” ako nadležni ne riješe situaciju, u policiji pak, ne mogu puno učiniti.

- Zakonski je tako dozvoljeno na toj cesti. Gužve jesu, policija čini što može i regulira promet - kaže glasnogovornik PU Domagoj Džigumović, dodajući i da su s hrvatske strane graničnog prijelaza dva kolnička traka, dok je u Srbiji jedan i za putnički i teretni promet. U Tovarniku kažu i da je u 24 sata prošlo oko 600 kamiona.
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike