Regija
VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA 2017.

Najviše u RH iz proračuna davali poljoprivrednicima
Objavljeno 20. travnja, 2019.
VIROVITICA

Za izravne poticaje poljoprivrednicima županije su u 2017. godini izdvojile više od 21 milijun kuna, pokazali su podaci Ministarstva financija o izvršavanjima lokalnih proračuna za tu godinu. Prema izravnim davanjima prednjači Virovitičko-podravska županija, koja je u 2017. godini najviše poticala svoje poljoprivrednike. Gledano i po postotku proračuna (1,76 posto) i po izdvajanju po stanovniku (23,03 kune), ta je županija svojim poljoprivrednicima dodijelila najviše sredstava. Virovitičko-podravski župan Igor Andrović kaže kako Županija, osim izravnih davanja, puno čini i u privlačenju EU sredstava za poljoprivrednike.

– Moram izraziti zadovoljstvo dosad postignutim rezultatima u povlačenju sredstava Europske unije od strane naših poljoprivrednika i poduzetnika. Prema posljednjim podacima, Virovitičko-podravska županija najuspješnija je u isplaćenim sredstvima po stanovniku na području Slavonije, Baranje i Srijema kada je riječ o potporama iz Programa ruralnog razvoja za poljoprivrednike. U Virovitičko-podravskoj županiji iz tog je programa po stanovniku isplaćeno 3.411,75 kuna, što je bitno više u odnosu prema nekim drugim županijama. Doprinos tom rezultatu svakako su dale potporne institucije na području županije, a posebice naša razvojna agencija VIDRA – istaknuo je Andrović.

- Orijentacija prema EU fondovima preko te razvojne agencije posljednjih godina urodila je plodom pa je VIDRA u 2018. godini ukupno provela 194 projekta za poljoprivrednike te male i srednje poduzetnike u ukupnoj vrijednosti od gotovo 450 milijuna kuna, od čega najveći dio otpada na projekte za poljoprivrednike, i to158 projekata ukupne vrijednosti gotovo 385 milijuna kuna - dodao je Andrović.

– Trenutno u VIDRA-i provode 202 projekta ukupne vrijednosti 96 milijuna eura. Osim poljoprivrede, tu su i projekti sustava navodnjavanja koji će utjecati i na razvoj prerađivačke industrije te na otvaranje novih radnih mjesta, a time će Virovitičko-podravska županija postati ne samo lider u navodnjavanju već i u zapošljavanju u poljoprivredi. Tu je i izgradnja Tehnološko-inovacijskog centra u vrijednosti 17,5 milijuna kuna, a očekuje nas i izgradnja Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu vrijednosti 36 milijuna kuna – zaključio je župan Andrović. V. Grgurić
Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike