Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

KRIST VIŠE NE UMIRE
Objavljeno 20. travnja, 2019.
Svaka religija na neki način govori o vječnome životu. Indijanci govore o vječnim lovištima, hinduisti o reinkarnaciji, židovi i kršćani o uskrsnuću, štoviše o uskrsnuću tijela. Za kršćane je Krist onaj koji je prvi uskrsnuo. Njegovo uskrsnuće – u tijelu! – ne znači puko vraćanje u prijašnji život, nego je to uskrsnuće u posve novi način života. Veli Pavao: „Krist uskrišen od mrtvih više ne umire, smrt njime više ne gospoduje“. Knjiga Otkrivenja ovako govori o novome životu po uskrsnuću: „I otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti“. Ovdje se, dakle, radi o posvemašnjoj novosti, o uskrsnuću u tijelu koje više nije podložno nama poznatim zakonima. Pavao, međutim, ide još dalje: „I stvorenje će se osloboditi robovanja pokvarljivosti da sudjeluje u slobodi i slavi djece Božje“. Govori o preobrazbi cijeloga svemira zajedno s čovjekom. Novo nebo i nova zemlja!

To je temelj kršćanske vjere. Jer, opet veli Pavao: „Ako se samo u ovom životu u Krista ufamo, najbjedniji smo od svih ljudi“. Naša nada nadilazi ovozemnu stvarnost! Međutim, sve ima svoju cijenu. Krist je kroz strahotu smrti dospio do uskrsnuća. Sve nevolje ovoga svijeta za kršćanina znači uzimanje udjela u Kristovoj muci i smrti. Krist je trpio, trpimo i mi. Zašto? Nije li Bog to mogao drugačije urediti? Nadalje, zašto je i Isus morao toliko strašno trpjeti? ? Budimo iskreni, tko može na to dati posve jasan odgovor? Neke stvari na ovoj zemlji jednostavno ne možemo nikad do kraja dokučiti. Ostaje vjera. Bez te vjere i bez te nade teško bismo mogli dati smisao ovome životu. Upravo zbog toga su kršćanski sveci i mistici bili ispunjeni posvemašnjim mirom i radošću.

Za kraj spomenimo i ovo: Pavao veli da u nama prije svega treba umrijeti grijeh i svako zlo da bismo mogli biti dionici pravoga života. Onaj koji dopušta da se u njemu ukorijeni zlo, mržnja, pohlepa, niske strasti, već sada u sebi ubija ono istinski ljudsko, ono istinski plemenito. Kada u čovjeku „umre grijeh“, to jest kada iskreno nastoji živjeti čestito i po savjesti, već sada osjeća u sebi onaj dah vječnosti, već je sada novi čovjek. O tome je govorio Isus i kasnije apostoli. To je ona radosna blaga vijest, to je čista radost koju nam ništa na svijetu ne može uništiti. Sretan vam Uskrs!
Piše: Zvonko PAŽIN
Možda ste propustili...

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om

Najčitanije iz rubrike