Magazin
IVA SEDLIĆ - IZ BRODA ZA EUROPSKU UNIJU

Projekt će omogućiti da se čuje glas građana o inicijativama za budućnost Europe
Objavljeno 20. travnja, 2019.
Voditeljica projekta Clicking with Voters

Clicking with Voters međunarodni je projekt koji se provodi u okviru Europe s ciljem snaženja europskog građanstva i poticanja uključivanja građana, osobito mladih, u sve oblike demokratskog života u Europi, pa tako i za sudjelovanje u EP izborima u svibnju ove godine.

Iva Sedlić, voditeljica projekta, pojašnjava:

- U projekt je uključeno osam organizacija iz Hrvatske, Bugarske, Poljske, Grčke, Češke, Francuske, Švedske i Latvije. Održavanjem okruglih stolova, neformalnih debata i skupova za raznovrsne skupine građana projekt će omogućiti da se čuje njihov glas o inicijativama za budućnost Europe, o onome što oni smatraju hitnim pitanjima, relevantnim za razvoj Europe nakon 2019. Zaključci rasprava, građanske preporuke i stajališta, bit će upućeni relevantnim europskim institucijama. Projektni tim posebnu će pozornost pokloniti onima koji prvi put izlaze na izbore, kao i neodlučnim građanima, dodatno ih informirajući o važnosti izlaska na izbore i odgovornom odabiru onih koji će zastupati njihove interese. Tijekom provedbe projekta kreirana je integrirana međunarodna kampanja za bolji i veći odaziv birača, koja ujedno promiče mogućnosti društvenog i interkulturalnog angažmana i volontiranja od strane društvenih medija i volonterskih lobističkih grupa. S obzirom na to da je u provedbu projekta uključen veliki broj nevladinih organizacija - bilo u svojstvu partnera ili suradnika - upostavom fleksibilne međunarodne mreže aktivnih građana i stalnim dijalogom s institucijama EU-a, izgradit će se kapaciteti organizacija civilnog društva za poticanje europskog građanstva. Projekt se sastoji od osam velikih međunarodnih susreta, zajedničke višemjesečne kampanje i velikog broj loklanih aktivnosti u svakoj od zemalja uključenih u projekt.

Koja je uloga Europskog doma Slavonski Brod?

- Europski dom Slavonski Brod za vrijeme trajanja kampanje organizira nekoliko sjednica parlamenta mladih u raznim hrvatskim gradovima, veći broj predavanja, prezentacija i rasprava za građane i učenike u Slavonskom Brodu, Pakracu, Novoj Gradiški, Vukovaru… Do sada je održano i nekoliko velikih međunarodnih susreta - inicijalni susret partnera u Pragu, građanski panel u Velikom Trnovu, trening za osnivanje parlamenta mladih u Krakovu. Slijedi susret u Slavonskom Brodu, potom u Daugavpilsu (Latvija), gdje će se raspravljati o glavnim postizbornim izazovima buduće Europe te završni susret u Kristianstadtu (Švedska). Na kraju projekta građani će na unaprijed dogovorenim forumima biti pozvani da definiraju buduću Europu, sve ono čime bi se Europa trebala baviti nakon svibanjskih izbora 2019.

Europski dom Slavonski Brod organizira i Međunarodni parlament mladih (MPM) pod nazivom “Kakvu Europu želimo”, od 7. do 9. svibnja 2019. godine u Slavonskom Brodu. Što nam o tome možete reći?

- Suradnici u organizaciji MPM su Predstavništvo Europske komisije i informacijski centri Europe Direct u Hrvatskoj te Savjet mladih BPŽ-a i Grada Slavonskog Broda. Sudionici su događanja predstavnici međunarodnih udruga mladih/za mlade, savjeta mladih, aktivni mladi, predstavnici jedinica lokalne samouprave te autori videoradova koji su osvojili nagrade na natječaju informacijskih centara Europe Direct u Hrvatskoj. MPM organiziramo kako bismo snažili europsko građanstvo i potaknuli uključivanje građana, posebno mladih, u demokratski život Europe, motivirajući ih da sudjeluju na izborima za EP u ovoj godini. (D.J.)
Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike