Kultura
DUBROVAČKI ORKESTAR

Tardue: Godina u znaku Mozarta
Objavljeno 19. travnja, 2019.
DUBROVNIK - Dubrovački simfonijski orkestar predstavio je u Slanici tvrđave Revelin novu koncertnu sezonu, a gostujući šef dirigent DSO-a, američki dirigent Marc Tardue, istaknuo je kako će 2019. biti u znaku Mozarta. Naglasio je kako je Mozart jedan od temeljnih skladatelja i za glazbenike i za publiku, a izabrao ga je zbog iznimnih opera te prelijepog stila i zvuka koji savršeno odgovaraju DSO-u.


- Mozart je i vrlo popularan. Nikad ne znate što sve prelijepo publika, a posebno mladi, mogu doživjeti u glazbi. Glazba mijenja živote - rekao je Tardue, napomenuvši kako je njegova prva odgovornost prema lokalnoj zajednici pa će prednost imati hrvatski izvođači i skladatelji.


- Želim iza sebe ostaviti nešto što će izgraditi kulturu ove zemlje, a mnogi ne znaju koliko je dobra hrvatska klasična glazba. Dubrovnik treba biti glazbeno središte, a jednog dana možda dobijemo i koncertnu dvoranu, što je jedino što orkestru nedostaje - smatra Tardue, ističući da je orkestar vrlo motiviran.


- Vrlo naporno rade kako bi publici pružili najbolju glazbu i nikada ne prigovaraju ako radimo prekovremeno. Vrlo su fleksibilni, mogu svirati i klasiku i džez, rock ili folk - rekao je Tardue. Program je osmišljen sukladno veličini orkestra s vrlo specifičnim repertoarom.


Ravnatelj DSO-a Damir Milat je ponosan što orkestar organizacijski jača, ali se i pomlađuje, dok je član Umjetničkog vijeća Matija Novaković napomenuo kako primjerenu koncertnu dvoranu zaslužuju i glazbenici i publika.


Sezona u travnju i svibnju donosi ciklus od 11 koncerata - Dubrovačko glazbeno proljeće - ponajviše posvećen Mozartu. Lipanj će proći u znaku ciklusa barokne glazbe Orlando Furioso, a na Svjetski dan glazbe, 21. lipnja, pred crkvom sv. Vlaha nastupit će pod ravnanjem Noormana Widjaje, uz umjetnika Mateja Meštrovića.

Slijede četiri operne večeri u sklopu 12. međunarodnog festivala opernih arija Tino Pattiera, a nakon nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama slijede Orlando Piano Week, kao platforma za mlade glazbenike, te festival Dubrovnik u pozno ljeto. U listopadu je zakazan festival Stradun Classic s ponajboljim europskim komornim glazbenicima, a sezona će biti zaključena ciklusom Jesenji glazbeni moskar te nizom blagdanskih koncerata. H
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike