Kultura
ZAVRŠEN 41. MEMORIJAL

Dva dramska velikana: Dani prisjećanja na Belišćane Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolina Vanju
Objavljeno 20. travnja, 2019.
Memorijal je potrajao do sredine travnja, u programu ponudivši mnoge predstave
BELIŠĆE - Da Belišćani doista ne zaboravljaju i odaju počast svojim zaslužnim sugrađanima najbolje potvrđuje upravo završen 41. memorijal Dragutina Merca Nunoša i Ivana Nikolnikova Vanje, u organizaciji Amaterskog kazališta Belišće i Centra za kulturu Sigmund Romberg.
Ove je godine čast otvorenja pripala Hit teatru iz Zagreba s predstavom Julijin balkon, koja je do suza nasmijala publiku u prepunoj dvorani Centra. Nova hit-komedija nastala je prema ideji osnivačice i voditeljice Hit teatra Mateje Elezović-Brdar, i pravo je malo kazalište u kazalištu. Glumci Ana Vilenica, Matea Elezović-Brdar i Mladen Kovačić pokazali su veliku moć transformacije i zanesene glumačke igre, i iznimno zanimljiv koncept predstave u predstavi, te opravdali tvrdnje da je ovo komedija za sve generacije i različite kazališne afinitete.


Ništa manja posjećenost nije zabilježena ni tjedan dana poslije, kada je na daskama koje život znače zaigralo Kazalište Županja s predstavom “Kafić kod druga Tita”. Satiričnu komediju, koja je komično progovorila o aktualnim problemima s kojima se danas suočavamo, režirao je Branko Puhek. Predstava ni na koji način nije pokušala revitalizirati ili veličati bilo koga ili bilo što, već poslati poruku kako je vrijeme da se okrenemo budućnosti, mlađem naraštaju i zajedničkom rješavanju problema, a s ciljem gradnje sretnije i bolje budućnosti.


Redatelj Kazališta Županja Branko Puhek predsjednik je Saveza amaterskih kazališta Slavonije i Baranje te je prigodom gostovanja u Belišću uručio Nagradu za životno djelo Ivici Koprivnjaku, iznimno priznatom glumcu i redatelju Amaterskog kazališta Belišća, čiji je aktivni član već više od 50 godina. Ivica Koprivanjak prva je osoba kojoj je SAKSIB dodijelio ovako značajno priznanje, što je još jednom potvrdilo njegovo veliko zalaganje, trud i rad u dramskom amaterizmu.


Treća večer Memorijala bila je rezervirana za mlade nade dramske umjetnosti. Dječja scena donijela je niz monologa, igrokaza i predstava u kojima su najmlađi, a i oni nešto stariji glumci pokazali svoje umijeće igranja na kazališnim daskama. Program se dalje nastavio gostovanjem Diletantskog kazališta Pentravci iz Zagreba. Kazališna skupina sastavljena od planinara Planinarskog društva Grafičar, kasnije nazvana Diletantsko kazalište Pentravci, izvela je komediju Ti si moj najdraži teret, koju su u Belišću vješto odigrali Snježana Drkulec, Nikola Kuzmičić, Igor Mikulčić, a redatelj komedije bio je Branko Mikac. Brojna publika u dvorani Centra za kulturu imala je priliku “ući” u dnevnu sobu para iza kojeg je 30 godina braka te svjedočiti svim problemima i brojnim osjećajima partnera, uz neizostavne komične, ali životne situacije. Prvo gostovanje Pentravaca u Belišću tek je početak nove suradnje između dvaju amaterskih kazališta, a upravo ovaj dramski Memorijal odlična je platforma za popularizaciju dramskog amaterizma te za uspostavljanje novih i vrijednih suradnji.


Petim programom svečano je zatvoren 41. memorijal. Premijera nove predstave Dramskog ansambla odraslih Amaterskog kazališta Belišće - Ministrov sin izvedena je pred prepunom dvoranom Centra za kulturu. Autor komedije je Fadil Hadžić, režiju i prilagodbu teksta potpisuje Ivica Koprivnjak, a zaigrali su mnogi od glumaca amatera i prvi put Vlado Jung (Vlado Zelenika, ministar), Roberta Paulić (Melita Zelenika, supruga), Lea Iharoš (kći), Dorian Vicić (sin), Marko Glavica (nezakoniti sin), Ana Paulić (Vera, tajnica), Vlado Farkaš (Albert Kokoška, politolog) i Damir Križan (konobar). Šaptačice su Nevenka Blažević i Ada Komaromy, a za tehničku realizaciju bili su zaduženi Zvonimir Iveković i Vladimir Paulić.

Priča o nezakonitom sinu ministra Zelenike ispunila je pozornicu brojnim zapletima, spletkama i duhovitim raspravama i dosjetkama. Za premijeru se tražila ulaznica više. I novi i iskusniji domaći glumci pokazali su veliki entuzijazam i ljubav prema dramskom izričaju, a veliki interes publike najbolja je motivacija da ova nova predstava na repertoaru Amaterskog kazališta Belišće zaživi u brojnim sljedećim izvedbama, poručila je Tea Kozina, ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg Belišće.
Lidija Aničić
Ministrov sin
NOVA PREDSTAVA DRAMSKOG ANSAMBLA
Ivica Koprivnjak

glumac i redatelj

Aktivni je član Amaterskog kazališta Belišća više od 50 godina. Nagradu za životno djelo uručio mu je redatelj Kazališta Županja Branko Puhek, predsjednik Saveza amaterskih kazališta Slavonije i Baranje
DODJELA NAGRADA VRIJEDNIM ČLANICAMA
Memorijal posvećen dvama belišćanskim dramskim velikanima potrajao je i ove godine sve do sredine travnja i u programu ponudio brojne predstave.

Završnica 41. izdanja Memorijala bila je posebna i po dodjeli nagrada za dvije vrijedne članice Amaterskog kazališta Belišće - Nevenku Blažević i Nadu Kavicki, koje su primile diplome za uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture Hrvatskog sabora kulture koje im je uručio Tomislav Levak, član Skupštine i Upravnog odbora HSK-a.

Memorijal s pet dramskih večeri, rekordnih 804 posjeta i neizostavnom dozom smijeha službeno je zatvorila zamjenica gradonačelnika Belišća, Ljerka Vučković.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U PONEDJELJAK U OPATIJI POČINJE LIBURNIA FILM FESTIVAL

Otvara ga novi film Višnje Skorin

2

ZA LOGO 66. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Nagrada dizajnerima Rašić i Vrabec

3

NA MALOM BRIJUNU

Koncert Amire Medunjanin