Mozaik
OD KATEDRALA DO OPERNIH KUĆA

Znamenitosti ponovno sagrađene iz ruševina
Objavljeno 20. travnja, 2019.
Nemali je broj znamenitosti koje su bile uništene i vjerno obnovljene, baš kao što se planira za parišku Notre-Dame

Od katedrala razorenih bombardiranjem do povijesnih opernih kuća koje su nestale u plamenu, u svijetu je nemali broj znamenitosti koje su bile uništene i potom vjerno obnovljene, baš kao što se planira za parišku Notre-Dame.



Notre-Dame u Reimsu

Povijesna gotička katedrala u francuskom Reimsu, crkva u kojoj su se krunili i pokapali francuski kraljevi, teško je stradala u njemačkom granatiranju u rujnu 1914.. Sa zvonicima visokim 81 metar već je bila devastirana požarom u 15. stoljeću. Obnova je počela 1919. uz izdašnu podršku privatnih donatora. Ponovno je otvorena 1938., a povijesni dijelovi od hrastovine zamijenjeni su materijalnima otpornima na vatru.



Luteranska crkva u Dresdenu

Slavna Frauenkirche iz 18. stoljeća, srušena je u savezničkom bombardiranju u veljači 1945. Ruševina je stajala netaknuta idućih pola stoljeća. Na inicijativu građana 1990. godine, prikupljeno je 180 milijuna eura za obnovu. Odazvalo je 600 tisuća donatora. Obnova je krenula 1994. i barokno remek-djelo vjerno je rekonstruirano s 8400 kamenih blokova iz izvorne konstrukcije. Ponovno je otvorena 2005. godine.



Katedrala Krista Spasitelja

Bila je građevina u srcu Moskve podignuta 1839. kao spomenik pobjede nad Napoleonom. Staljin ju je dao razoriti kako bi napravio mjesta za Palaču Sovjeta, ali je umjesto toga na mjestu katedrale sagrađen golemi otvoreni bazen. Moskovski bazen zatvoren je 1993., pa je započela gradnja pravoslavne katedrale na temelju originalnih planova.



Opera Liceu u Barceloni

Stoljeće i pol stara je zgrada koju je uništio požar 1994. Neoštećeni su bili jedno predvorje i luk iznad gledališta. Pet godina radova i oko 110 milijuna eura bilo je potrebno za obnovu.Ponovno je otvorena 1999.



Feniks u Veneciji

Slavni La Fenice tako je nazvan, jer je obnovljen na mjestu teatra koji je izgorio 1773. godine. Otvoren 1792. kao jedna od najljepših svjetskih opernih kuća, opet je izgorio do temelja 1836. godine. ‘Feniks‘ je brzo obnovljen i drugi put otvoren iduće godine.U trećem požaru, 1996. godine, samo su vanjskih zidovi ostali neoštećeni. Uz potporu talijanske vlade, UNESCO-a i donatora iz cijelog svijeta, La Fenice je još jednom niknuo iz pepela kada je 2003. završen projekt obnove koji je koštao 60 milijuna eura.



Stari grad u Varšavi

Gotovo 85 posto varšavskog starog grada uništili su nacisti u kolovozu 1944. godine, prije povlačenja iz grada pred nadirućom Crvenom armijom. Obnova je trajali do sredine 1960-ih godina prošloga stoljeća uz pomoć stranih donatora i poljske dijaspore.H

Sarajevska knjižnica s 2 milijuna knjiga
Crkve, tržnice i palače obnovljene su do u detalja pomoću arhivskih dokumenata i starih fotografija. Sarajevska knjižnica - Nacionalna knjižnica Bosne i Hercegovine, najljepše zdanje iz doba austrougarske vlasti, izgorjela u vrijeme rata kada je Sarajevo bilo pod opsadom bosanskih Srba. U zgradi je bilo dva milijuna knjiga, starih rukopisa i fotografija. Spašeno je samo 300.000 knjiga. Obnova, koju je djelomice financirala Europska unija, započela je 1996. godine. Zdanje je ponovno otvoreno 2014.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike