Novosti
SPORAZUM KOJI DONOSI KORIST MALIMA

Hrvatskom startup tržištu osigurana 42 milijuna eura
Objavljeno 19. travnja, 2019.

Europski investicijski fond (EIF) i Fil Rouge Capital u četvrtak su potpisali Sporazum o financiranju razine II, kojim je lansiran financijski instrument ESIF Fond rizičnog kapitala, a kroz taj će novi instrument biti osigurano 42 milijuna eura za hrvatsko startup tržište.

ESIF Fond rizičnog kapitala novi je financijski instrument na hrvatskom tržištu, vrijedan 35 milijuna eura iz europskih fondova, a namijenjen je poduzetnicima početnicima. Potpisanim ugovorom uloga upravitelja fonda dodijeljena je Fil Rouge Capitalu, koji je do sada privukao interes institucionalnih ulagača u iznosu većem od sedam milijuna eura, čime se vrijednost ESIF Fonda rizičnog kapitala popela na 42 milijuna eura. "Ovim sporazumom Europski investicijski fond (EIF) preuzeo je obvezu uložiti dodijeljena ESIF sredstva u mlada, inovativna i brzo rastuća poduzeća", rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Ocijenila je kako je EIF obavio dobar posao odabira upravitelja jer je Fil Rouge Capital dosada privukao interes institucionalnih ulagača u iznosu većem od sedam milijuna eura privatnog kapitala. Time se vrijednost ESIF Fonda rizičnog kapitala popela na 42 milijuna eura, namijenjena perspektivnim projektima s visokim stupnjem neizvjesnosti u povrat investicija, rekla je Žalac.

Financijski instrument ESIF Fond rizičnog kapitala deseti je zaredom koji je lansiralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU kao upravljačko tijelo najvećeg operativnog programa za EU sredstva, čime je na raspolaganje hrvatskom tržištu stavljeno više od 550 milijuna eura.

"Zahvaljujući financijskim instrumentima dosada je podržano gotovo 1575 poduzetnika, koji su investirali 344 milijuna eura u razvojne projekte malog gospodarstva, čime se omogućilo stvaranje više od 4100 novih radnih mjesta", rekla je Žalac.

Rizični kapital prikupljat će se priej svega za investicije usmjerene u tehnološke sektore s visokim potencijalom rasta, poglavito u one sektore koji su identificirani u Strategiji pametne specijalizacije Republike Hrvatske do 2020. godine.

"Ovaj novi fond značit će promjenu za startup tržište u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital moći će uložiti 42 milijuna eura u cijeli spektar poduzetnika početnika, od najranije faze inkubacije, preko akceleracije, i konačno do faze rasta startupova", naglasio je predstavnik upravitelja fonda Fil Rouge Capitala II Julien Coustaury.

EIF je Fil Rouge za upravitelja odabrao u natjecateljskom postupku s osam kandidata koji su se prijavili na poziv na iskazivanje interesa. H
Julien Coustaury

predstavnik upravitelja fonda Fil Rouge Capitala II

Ovaj novi fond značit će promjenu za startup tržište u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital moći će uložiti 42 milijuna eura u cijeli spektar poduzetnika početnika, od najranije faze inkubacije, preko akceleracije, i konačno do faze rasta startupova.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EPIDEMIOLOZI ČIJE JE PREPORUKE USVOJIO I NACIONALNI STOŽER

"Spasile su nas stare epidemiološke mjere Andrije Štampara"

2

UPRAVNO VIJEĆE BOLNICE BIRALO IZMEĐU DVA KANDIDATA ZA RAVNATELJA

Zubčiću još jedan mandat na čelu KBC-a Osijek

3

UZORAN PRIMJER FAKULTETSKE ONLINE NASTAVE

Međunarodno pravo iz sobe