Novosti
PREDUSKRSNO UPOZORENJE

Ministarstvo: Jaja su savršena
ako se kuhaju 12 minuta
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Ako su kuhana jaja stajala nekoliko sati na sobnoj temperaturi, treba ih konzumirati u roku do dva dana

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je građanima nekoliko savjeta o tome kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana.

- Kako su blagdani vrijeme intenzivnije kupnje hrane, donosimo vam savjete kojih se trebate pridržavati prilikom kupnje. Prvo birajte namirnice koje nisu lako pokvarljive, a na kraju kupnje zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka. Na tržnicu idite ranije ujutro kako biste izbjegli kupovanje namirnica koje stoje duže vrijeme na štandu i kupujte količinu hrane koju možete potrošiti u roku od tjedan dana. Provjerite rok trajanja proizvoda i birajte zasebne namirnice kako biste imali bolji uvid u njihovo stanje. Pri kupnji jaja pregledajte jesu li čista i neoštećena, a mesne nareske stavite pokraj hladnih namirnica u vašoj košari. Svježe meso stavite u zasebnu vrećicu i, čim stignete kući, osjetljive namirnice odmah pohranite u hladnjak, a zamrznute u zamrzivač kako biste osigurali da ostanu zamrznute - savjetuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Što se tiče sigurnosti jaja, iz Ministarstva savjetuju da se koriste jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora. Kuhana, ispuhana, obojena umjetnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način – jaja su neizostavan simbol Uskrsa. Kako bi se izbjegla pojava bolesti podrijetlom iz hrane, važno je znati kako pravilno postupati prilikom pripreme, ukrašavanja i konzumacije jaja.

- Svježina jaja može se provjeriti ako se jaje stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu, a starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu, koji je veći što je jaje starije. Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Preporučuje se jaja skuhati neposredno prije bojenja. Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 centimetra. Za savršeno tvrdo kuhana jaja preporučuje se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim kuhati još 12 minuta. Svježa jaja koja se termički obrade moraju se pohraniti na temperaturu hladnjaka i konzumirati u roku do sedam dana, ali pod uvjetom da se iz hladnjaka izvade neposredno prije konzumacije. U hladnjaku se trebaju čuvati u ljusci, a ako je ljuska oštećena ili napukla, trebala bi se konzumirati što prije, tj. u roku od dva-tri dana. Ponekad je teško utvrditi postoji li oštećenje ljuske, a potvrda za to je obojenje bjelanjka. Tvrdo kuhano jaje koje se čuva u hladnjaku očisti se od ljuske neposredno prije konzumacije. Jaja već očišćena od ljuske potrebno je konzumirati u roku od jednog dana i čuvati u hladnjaku - dodaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Jaja koja su kuhana i bojena prehrambenim bojama, kao i ona koja su bojena prirodnim bojama, kao što je, primjerice, ljuska luka, mogu se, ako su pohranjena u hladnjaku, konzumirati jednako kao i jaja koja su samo kuhana. Ako obojena neoguljena jaja, neoštećene ljuske, stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili ako su nekoliko puta izvađena iz hladnjaka i ponovno vraćana, moraju se konzumirati u roku od 1-2 dana.

Jaja se mogu bojiti prirodnim ili umjetnim bojama. Pri kupnji umjetnih boja za jaja treba paziti da su označene kao prehrambene boje - upozorava Ministarstvo poljoprivrede.

Sandra Lacić
OPERITE JAJA PRIJE ISPUHIVANJA
Ako više volite ukrašavati ispuhana jaja, treba pripaziti da su svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa. Sirova jaja potencijalan su izvor salmonela, koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom pri ispuhivanju jaja, jer se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego u samom jajetu.
Možda ste propustili...

JEDAN OD NAJVEĆIH AVIONA DOPREMIO DIZELSKI MOTOR NA REMONT

Divovski Antonov donio posao u Hrvatsku

INSPEKCIJA MINISTARSTVA PREDLOŽILA NAJTEŽU DISCIPLINSKU MJERU

Diplomatkinja Mađarević nije bila hakirana, Ministarstvo traži otkaz

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRUČNJACI O SIGNALIMA NOVE EKONOMSKE KRIZE

Strah od recesije u SAD-u, prve naznake i u Europi

2

IVAN ANUŠIĆ, VODITELJ IZBORNOG STOŽERA PREDSJEDNICE RH

Vrijeme je za kampanje bez spinova

3

U PETAK DESETOMINUTNA OBUSTAVA RADA

Vozači autobusa najavljuju štrajk