Novosti
DAN INVESTICIJSKIH FONDOVA

Imovina fondova rasla za 57 posto
Objavljeno 18. travnja, 2019.
"Investicijski fondovi i društva važna su karika gospodarskoga lanca. Upravljanje sredstvima građana i poslovnih subjekata pridonosi razvoju tržišta kapitala i gospodarstva u cjelini. Danas nagrađujemo najbolje od otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom, tj. UCITS fondova. Njih je 96, a njihova ukupna imovina krajem veljače iznosila je 19 milijardi kuna. U proteklih pet godina broj UCITS fondova porastao je za 23 posto, uz rast imovine od 57 posto", rekao je potpredsjednik HGK-a za trgovinu i financije Josip Zaher na dodjeli nagrada investicijskim fondovima Top of the Funds, održanoj u četvrtak u HGK-u.

Zaher je naglasio da u Hrvatskoj gotovo 224 tisuće građana ulaže u fondove, što čini porast od 21 posto u proteklih pet godina. Njihovo prosječno ulaganje iznosi 50,6 tisuća kuna, priopćeno je iz HGK-a.

"Obilježavanjem Dana investicijskih fondova želimo približiti koncept dugoročne štednje na tržištu kapitala kroz investicijske fondove. Kako bi se olakšao pristup i odabir, većina banaka i samostalnih investicijskih kuća organizirala je uslugu investicijskoga savjetovanja, gdje svaki građanin može i za mali iznos dobiti investicijski savjet s obzirom na svoje osobne ciljeve", izjavio je Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK-a, dodavši da Udruženje trenutno radi na ažuriranju kodeksa poslovanja društava za upravljanje investicijskim fondovima u kojem će biti detaljnije opisane vrste fondova, npr. dionički, obveznički ili mješoviti, a sve kako bi dodatno olakšalo snalaženje u vrstama investicijskih fondova.

Najboljim eurskim niskorizičnim otvorenim investicijskim fondom s javnom ponudom proglašen je ZB eplus. Najbolji kunski niskorizični otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je Auctor Plus, a najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom je Erste Adriatic Bond. Nagradu za najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom dobio je Allianz Portfolio, a kao najbolji dionički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je PBZ Equity. Nagrada za najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom otišla je fondu PBZ Conservative 10. ZB Invest proglašen je najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima. I.M.
Možda ste propustili...